Sök
Stäng Meny

Falsk polis lurade äldre - dömd till fängelse

En man i 30-årsåldern har dömts till fängelse i två år och ett halvt år efter flera bedrägerier mot äldre på flera håll i Stockholm.

Domen föll i början av mars i Attunda tingsrätt. Mannen dömdes för fem fall av grovt bedrägeri samt ett försök till bedrägeri, ibland annat Årsta, Huddinge och Täby.

Under sommaren 2022 uppmärksammade polisen hur en serie bedrägerier med liknande tillvägagångssätt skett mot äldre i olika delar av Stockholm.

Utgav sig för att vara polis

Den gemensamma nämnaren var att bedragaren utgav sig för att vara polis. Mannen ringde upp äldre personer och vilseledde dem. Han fick de äldre att tro att en okänd person hade försökt köpa varor med hjälp av de äldres personuppgifter.

Därefter besökte mannen målsägarna i sina hem, där de lämnade ifrån sig bankkort och koder i tron att den falska polismannen skulle hjälpa dem. Vid fem tillfällen lämnade målsägarna ifrån sig bankkort och kod, som mannen använde för att ta ut pengar i bankomater.

Ärendena utreddes av polisen i lokalpolisområde Södra Roslagen

– Det började med att vi uppmärksammade två ärenden som skett i Södra Roslagen, och vi var snabbt på och tog över dessa från bedrägeriroteln. Med hjälp av fullmakter från målsägarna kunde vi få fram vilket telefonnummer som ringt upp dem, vilket visade sig i slutändan ha varit ett avgörande drag. Det visade sig även på bankomatfilmerna att det var en och samma person som tog ut pengar, säger utredaren Ulrica Mellqvist. 

– Vi kontrollerade samtliga obehöriga transaktioner på målsägarnas kontoutdrag, och i ett ärende visade det sig att ett nekat köp på den ringa summan om 7:90 kr blev genombrottet i utredningarna. I samband med att övervakningsfilm begärdes ut från den aktuella butiken, framkom att misstänkt själv hade, då köpet nekades, betalat summan med sitt eget bankkort. Genom detta kunde misstänkt identifieras, tillägger utredaren Kajsa Roslund

Relaterad information

Skydda dig mot äldrebedrägerier:

  • Lägg på luren
  • Logga inte in
  • Lita inte på den som ringer

Till polisens kampanj: Skydda dig mot telefonbedrägerier