Sex åtalas efter dödspåkörning på Hisingen

Den 30 juli förra året blir en 38-årig kvinna och en 42-årig man påkörda vid Långströmsgatan på Hisingen i Göteborg. Kvinnan avlider samma dag på sjukhus. Nu åtalas sex personer för inblandning i mordet.

Två unga män – 17 och 22 år gamla – åtalas för bland annat mord och mordförsök mot sitt nekande. Båda bröder tillika söner till den dödade kvinnan.

Körs på av sönerna – flyger 40 meter

Det var en lördagseftermiddag förra sommaren som kvinnan och mannen kom gåendes på Långströmsgatan på Hisingen när en bil plötsligt körde rakt på dem.

De träffades i hög hastighet och kvinnan flög, enligt stämningsansökan, 40 meter genom luften innan hon landade på asfalten. Kvinnan fördes till sjukhus men avled. Mannen skadades allvarligt.

Den ena åtalade brodern ska också ha försökt filma händelsen men tappat sin mobiltelefon i samband med detta.

– Påkörningen har skett på ett sådant sätt motivet varit att köra ihjäl kvinnan och mannen, sade Hediye Kurt, senior åklagare vid Göteborgs åklagarkammare, under en pressträff på torsdagen.

Bröderna greps samma dag och har sedan dess varit frihetsberövade.

Uppmanade till självmord och flyttade bilen

Åklagaren åtalar även ytterligare personer. Bland annat en man och en kvinna i 60-årsåldern som beskrivs som farföräldrar till bröderna, för grovt skyddande av brottsling, olaga hot och uppmaning till självmord.

– Efter påkörningen åker bröderna till sina farföräldrar där får de tillgång till en annan bil och lämnar Göteborg. Därefter förflyttar farföräldrarna den andra bilen som användes vid påkörningen, sade Hediye Kurt under pressträffen.

Två andra släktningar åtalas för olaga hot och grovt förtal.

Stor andel digital bevisning

I den omfattande polisutredningen, som pågått sedan påkörningen ägde rum, har man kartlagt för flertalet händelser innan, under och efter påkörningen.

Förutom att runt 300 förhör har hållits har också ett stort antal telefoner analyserats. Även livesändningar i sociala medier.

Med hjälp av en 3D-teknik, där man i form av film kunnat visualiserat bilens färdväg, har man dessutom redogjort för hur bilen har körts. En teknik som bland annat använts vid rättegången för attentaten på Drottninggatan 2017.

– Vårt utredningsarbete har resulterat i en noggrann och detaljerad beskrivning för händelseförloppet. Utredningen är omfattande och består av omkring 5 000 sidor, sade Lovisa Lindvall Yderhag, utredare vid sektionen för brott i nära relation i polisområde Storgöteborg, vid pressträffen.

Hedersmotiv

Enligt åklagaren finns en tydlig familjerelation mellan de åtalade.

– Heder är av central betydelse för uppsåtsbilden. Det handlar om att bevara och återupprätta familjens kontroll, sade Hediye Kurt.

18 förhandlingsdagar

Rättegången planeras att hållas under 18 förhandlingsdagar och inleds i Göteborgs tingsrätt den 15 mars.