Sök
Stäng Meny

Genombrott i våldtäkt från 2016 tack vare dna-träff

I oktober 2022 skedde en misstänkt våldtäkt i en svarttaxi i Tyresö utanför Stockholm. Efter en dna-träff kunde man koppla gärningsmannen till en sju år gammal våldtäkt som skedde 2016 samt en våldtäkt i november 2022.

Efter att ha förhört gärningsmannen i samband med det första misstankeförhöret i ärendet från Tyresö, valde åklagaren om beslut om att topsa för att jämföra med analyssvar från målsägande. Det här gav ett genombrott i ärendet från 2016 där man funnit sperma, där brottet och modus var det samma, våldtäkt på en ensam kvinna då hon tagit en svarttaxi efter en utekväll. Utredningen var dock stängd då det inte fanns några spår efter gärningsmannen, tills nu.

– Då fanns ett mobilnummer att gå på som ledde oss till misstänkt. Efter förhör kunde vi dna-topsa honom. Då började bitarna falla på plats, inte bara i vårt ärende utan i flera, säger Anders Forsberg, handläggare grova brott, polisområde Stockholm syd.

I den pågående utredningen från våldtäkten i Tyresö har polisen även funnit en tredje målsägande från en våldtäkt i november 2022, där ännu en kvinna har åkt svarttaxi efter en utekväll. Under resans gång har chauffören stannat och våldtagit kvinnan i bilen, denna gång i centrala Stockholm.

– Tack vare att hon swishade den misstänkte för färden så lyckades vi koppla honom till målsägande. Vi inser även idag att vi har att göra med en serievåldtäktsman och vi fortsätter att söka efter fler målsägande. Tyvärr anmäler inte alla brottet så mörkertalet kan vara stort, säger Anton Robéns, handläggare och utredare på grova brott, polisområde Stockholm syd.

Den misstänkta mannen är aktuell i totalt tre ärenden. Ett från 2016, ett från oktober 2022 och ett från november 2022. Han sitter numera häktad i väntan på dom.

Polisen tar gärna emot fler tips om likande ärenden

Tipsa oss via polisens tipsformulär eller genom att ringa 114 14.