Sök
Stäng Meny

Josefine ger medborgarna en inblick i polisutbildningen

En kvinna står i ett trapphus och tittar upp mot kameran med ett stort fönster bakom sig.

– Vissa tycker de fysiska testerna är svårt medan andra tycker det här med psykologen är svårt. Men det handlar om självkännedom. Vad är jag bra på och vad behöver jag träna mer på, säger Josefine. Bild: Polisen

Under våren har Umeåtjejen Josefine visat upp delar av polisutbildningen på sociala medier. – Det är fortfarande många som säger ”hur klarar du de fysiska testerna på skolan, du som är så kort”. Jag vill vara med och bryta den stereotypa uppfattningen.

Ni har kanske sett henne på Youtube? Polisstudenten Josefine som under våren varit med i polisens egen miniserie Polisstudenterna. I avsnitten hon medverkade i simmade hon i isvak, gjorde ett simtest samt fick testa att få OC-sprej i ansiktet, som alla är moment i utbildningen för att bli polis.

– Jag har efteråt försökt beskriva känslan och det närmaste jag kan komma är att det är som att hacka lök, den brännande och svidande känslan man får av det. Sedan mitt i det så tar man kniven och sticker den i ögat!

– Det låter brutalt men det är den närmaste beskrivningen jag kan komma på. Det var en väldigt speciell känsla.

Pepparspray i ögat - hur ont gör det?

Josefine utbildade sig till undersköterska på gymnasiet och har även arbetat på ambulansen i Umeå. Till Umeå flyttade hon för att studera till socionom och det var under en praktik, som kurator på en mottagning för psykisk ohälsa i kombination med missbruksproblematik, som hon började fundera över polisyrket.

– Jag kände att jag ville jobba med den målgruppen men inte i det formatet. Det kändes som att jag inte kunde göra tillräckligt. Jag började fundera över att jag skulle vilja kunna få båda yrkena i ett och då blev svaret; polisen.

– Den gemensamma grunden i utbildningarna är att jag vill hjälpa människor.

Det handlar om självkännedom

Efter peppande samtal med fästmannen ansökte Josefine till polisen och strax efteråt var de på väg till Stockholm för prövningen, som hon klarade på första försöket.

– Vissa tycker de fysiska testerna är svårt medan andra tycker det här med psykologen är svårt. Men det handlar om självkännedom. Vad är jag bra på och vad behöver jag träna mer på?

– Jag som har socionom i bagaget är duktig på att kommunicera och kommer då att använda den förmågan mycket mer än min fysiska förmåga, och det är inget negativt med det.

”Kan verkligen jag söka?”

Till sommaren har Josefine studerat till polis på Umeå universitet i ett år. Genom sin medverkan i serien Polisstudenterna hoppas hon att fler, som kanske inte tror att de har vad som krävs, ska våga ta steget och söka till utbildningen.

– När jag börjat fundera på att söka till utbildningen så letade jag efter information på de olika momenten och en större inblick hur utbildningen gick till.

– Folk säger ofta att det hade jag velat söka men sedan tar man inte steget. Jag tror man måste komma ifrån tanken att ”kan verkligen jag söka?”. Och om jag kan visa någon som står i valet och kvalet hur det är att plugga till polis och få den att söka, då blir jag jätteglad.

Vad är din större uppgift? Sök till polisutbildningen

Kolla in hela serien Polisstudenterna här!