Nu införs snabbare lagföring i polisområde Fyrbodal och Halland

Nu införs snabbare lagföring i polisområde Fyrbodal och Halland. Snabbare lagföring är en arbetsmetod där polisen utreder brott direkt vid ingripandet.

Snabbare lagföring är en effektiv arbetsmetod vid enklare brott och bygger på en anpassad lagstiftning och samverkan mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tingsrätten, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården

Kortar tiden mellan brott till straff

Med arbetsmetoden kortas tiden från brott till straff. Målet är att lagföring ska kunna ske inom två till sex veckor för enklare brott. När det gäller brott med dagsböter som påföljd kan förhandsgodkännande av strafföreläggande göra att en misstänkt person kan få sitt strafföreläggande inom ett dygn eller ännu kortare tid.

Så fungerar snabbare lagföring

Polispatrullen delger dem misstänkte direkt på plats. Om det är ett bötesbrott och den misstänkte erkänner så får hen direkt skriva på ett förhandsgodkännande för ett strafföreläggande och ärendet går direkt vidare till åklagaren.

– Den stora vinsten med snabbare lagföring är att det kommer korta tiden mellan brott och straff vilket är positivt för alla inblandade, säger Matias Hasselström, gruppchef och jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Fyrbodal