Nu kan du läsa polisutbildningen på deltid

Polis på polisskoter i vinterlandskap

Lena är polis i Idre

Just nu finns möjligheten för dig som vill bli polis att genomföra polisutbildningen på deltid. Utbildningen, som kallas DPU (deltidspolisutbildningen), genomförs på distans och är en pilot som ges för ett fåtal lokalpolisområden.

Du som vill arbeta i Sälen eller Idre kan just nu söka till deltidspolisutbildningen (DPU). Utbildningen passar dig som vill ha möjlighet att både arbeta och studera under studietiden.

Utbildningen innebär 2,5 års studier (cirka 30 timmar i veckan, vilket motsvarar en studietakt på 75 – 80 procent av heltid) följt av sex månaders aspirantutbildning. Efter godkänd utbildning får du anställning som polisassistent på den placeringsort du önskat (Sälen eller Idre). Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

- Detta är ett unikt tillfälle för dig som vill bli polis på din hemort, men som inte kan eller vill studera på heltid, säger Henrik Gustavsson som är chef i lokalpolisområde Torsby och sammanhållande för arbetet med DPU i Bergslagen. Du kan studera och bo kvar på din hemort och du kan fortsätta att jobba eller vara föräldraledig på deltid om du så önskar. Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för sökande i områden där det är extra viktigt för oss att fylla på med nya poliser.
 

Ett fåtal prioriterade orter

Tycker du att detta låter intressant? Då ska du söka till denna första omgång och inte skjuta upp ansökan. Deltidsutbildningen är en pilot, vilket innebär att det inte är säkert att det blir fler tillfällen.

DPU ges bara för ett fåtal lokalpolisområden i glesbygd, eller andra prioriterade områden dit Polismyndigheten vill attrahera nya poliser.

Sista ansökningsdag för DPU är 23 april och utbildningen startar i januari 2024.

Skicka din intresseanmälan via mejl (se faktaruta nedan). Om du blir utvald välkomnas du till de ordinarie testerna på Plikt- och prövningsverket för polisutbildningen.


Att jobba och bo i Idre, där andra har semester, är helt fantastiskt! Som polis på en liten ort blir man lite duktig på väldigt mycket eftersom vi måste lära oss att hantera det mesta. Arbetet är väldigt omväxlande. Det kan handla om till exempel misshandel, fjällräddning, skolbesök, arbetsplatsinspektioner, jaktbrott, mordutredning och samverkan med tullen. 

Mitt absolut viktigaste vapen är kommunikation - att lyssna, försöka förstå och bara finnas.

(Lena, polis i Idre) 


Polisutbildning på deltid (DPU)

 • Deltidspolisutbildningen (DPU) är en pilot som genomförs för första gången i polisregionerna Bergslagen, Mitt och Öst.

 • DPU är en grundutbildning till polis och vänder sig till dig som inte kan eller vill studera på heltid. Utbildningens upplägg innebär att du kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och utbildningen därmed tar 2,5 år att genomföra. Sex månaders aspirantutbildning tillkommer efter avslutad, godkänd utbildning.

 • Utbildningsmålen är detsamma som för polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.

 • Efter avslutade och godkända studier samt godkänd aspirantutbildning får du anställning som polisassistent i det lokalpolisområde du sökt. Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

 • Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. Det här gäller för att komma in på polisutbildningen.

 • Utbildningen startar i januari 2024.

 • Sista ansökningsdag: 23 april.

 • På CSNs webbsida kan du läsa om möjligheterna till omställningsstudiestöd.

Så gör du intresseanmälan till utbildningen

Mejla senast 23 april till dpu.bergslagen@polisen.se.

Uppgifter som behöver finnas med i ditt mejl:

 • Att du är intresserad av deltidspolisutbildningen (DPU)
 • Namn
 • Personnummer
 • Adress
 • Mobilnummer
 • Mejladress
 • Ort som du vill jobba på (Sälen eller Idre)