Ny polisutbildning – studera på deltid och distans

Polisbil i Köping.

Polisbil på uppdrag i Köping. Bild: Polisen

Utbildningen vänder sig till dig som vill studera till polis på distans och deltid.

Du som vill arbeta som polis i lokalpolisområde Norra Västmanland eller lokalpolisområde Västra Mälardalen kan nu söka till den nya deltidspolisutbildningen, kallad DPU. Kommunerna som ingår i lokalpolisområdena är Fagersta, Sala, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Köping, Arboga, Hallstahammar och Kungsör.

Den nya utbildningen passar för dig som vill studera på deltid och ha mer tid till annat under studietiden.

– Att studera på deltid ger större möjlighet att till exempel arbeta extra, göra en idrottssatsning eller spendera mer tid med familjen samtidigt som studierna pågår, säger Johan Thalberg, tillväxtsamordnare i polisområde Västmanland.

Det varierar hur mycket tid en student behöver lägga på sina studier. Under veckorna med praktiska moment, som genomförs vid Umeå universitet, gäller heltid, 40 timmar per vecka. Studiedagarna med teoretiska ämnen sker på distans och är koncentrerade till 2-3 dagar i veckan.

– Att deltidsutbildningen är på distans ger möjlighet att bo kvar på sin hemort. När du studerar på distans tar du del av online-föreläsningar, får hemuppgifter och arbetar tillsammans med din studiegrupp, säger Johan Thalberg.

Polisutbildningen på deltid är en pilot. Är utbildningen av intresse är det denna omgång du ska söka och inte skjuta upp din ansökan. Det beror på att i skrivandes stund är det oklart om utbildningen på deltid kommer att ges vid fler tillfällen. Ansökningsprocessen inleds med en intresseanmälan och blir du utvald så välkomnas du till de ordinarie testerna för polisutbildningen.   

Deltidspolisutbildningen ges bara för ett fåtal lokalpolisområden dit Polismyndigheten vill attrahera nya poliser. Efter avslutad och godkänd utbildning erbjuds anställning som polis.

– Jag har tidigare arbetat som polis i Sala och var nyligen i Köping under ett arbetspass, vilket i båda fallen varit stimulerande då arbetet i ett mindre lokalpolisområde ofta innebär en stor variation på arbetsuppgifter. Det har också varit ett varmt välkomnande på båda arbetsplatserna, säger Johan Thalberg.

Polisutbildning på deltid

  • Deltidspolisutbildningen är en pilot som görs i regionerna Bergslagen, Mitt och Öst. 
  • Utbildningen är en grundutbildning till polis och vänder sig till den som inte kan studera på heltid. Utbildningens form bygger på att deltagaren kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och därmed tar 2,5 år att genomföra.
  • Utbildningsmålen är desamma som för polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.
  • Efter avslutade och godkända studier samt godkänd aspirantutbildning anställs deltagaren som polisassistent i det sökta lokalpolisområdet, med 6 månaders provanställning.
  • Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. Det här gäller för att komma in på polisutbildningen.
  • Utbildningsstart januari 2024.

Så gör du en intresseanmälan till utbildningen

Mejla senast 25 april till:
blipolis.rgn-vastmanland@polisen.se

Uppgifter som behöver finnas med i anmälan:

Ämnesrad: DPU i polisområde Västmanland

Namn:
Personnummer:
Adress:
Mobilnummer:
Mejladress:
Region: Region Mitt
Önskat lokalpolisområde: