Sök
Stäng Meny

Ny utbildning på deltid till polis

Bild 1/2
Sjöpolisen patrullerar i Mälaren.
Sjöpolisen planerar dagen i Mälaren. Bild: Polismyndigheten
Bild 1/2
Poliser tittar efter ett chassinummer på en moped som inte var stulen.
Poliser tittar efter ett chassinummer på en moped som inte var stulen. Bild: Polismyndigheten

Utbildningen är en grundutbildning och vänder sig till dig som vill studera till polis på deltid.

Du som vill arbeta i lokalpolisområde Norduppland kan nu söka till den nya deltidspolisutbildningen, kallad DPU. Kommunerna som ingår i lokalpolisområde Norduppland är Tierp, Östhammar, Heby och Älvkarleby.

– Jag hoppas att denna utbildningsform kan ge småbarnsföräldrar och de som redan flyttat hemifrån och skaffat sig lån, en större möjlighet att utbilda sig till polis. Många upplever att de inte har möjlighet att utbilda sig när de nått en viss punkt i livet men vi vill gärna få sökande som är mitt i livet och som har skaffat sig livserfarenhet och erfarenhet via andra yrken som kan vara ett komplement till polisyrket, säger Anette Bodin, attraherasamordnare PO Uppsala.

Den nya utbildningen passar för dig som vill ha möjlighet att både kunna arbeta och studera på deltid under studietiden.

– Hur mycket du kommer att kunna arbeta är individuellt. Det beror på allt från studievana, familjesituation och din egen motivation, säger Anette Bodin.

Det varierar hur mycket tid en student behöver lägga på sina studier. Under veckorna med praktiska moment, som genomförs vid Umeå universitet, gäller heltid, 40 timmar per vecka. Studiedagarna med teoretiska ämnen sker på distans och är koncentrerade till 2-3 dagar i veckan.

– Vanligtvis har du tre studiedagar per vecka. Dessa dagar tar du del av online-föreläsningar, får hemuppgifter och arbetar tillsammans med din studiegrupp, säger Anette Bodin.

Exklusivt för utvalda orter

Deltidspolisutbildningen ges bara för ett fåtal lokalpolisområden i glesbygd dit Polismyndigheten vill attrahera nya poliser.

– Utbildningen passar dig som bor eller vill bo och arbeta i Norduppland. Om det inte gäller dig så kanske du känner någon som är en bra kandidat. Tipsa gärna i så fall den personen om utbildningen senast i början av april då sista sökdatum är den 25 april, säger Anette Bodin.

Polisutbildningen på deltid är en pilot, är utbildningen av intresse är det denna omgång du ska söka och inte skjuta upp din ansökan. Det beror på att i skrivandes stund är det oklart om utbildningen på deltid kommer att ges vid fler tillfällen. Ansökningsprocessen inleds med en intresseanmälan och blir du utvald så välkomnas du till de ordinarie testerna för polisutbildningen.   

– I intresseanmälan anger du att du vill göra din aspirantutbildning i LPO Norduppland. Det betyder att du efter klarad utbildning blir erbjuden anställning hos oss som polisassistent, säger Anette Bodin.

Vad kan man förvänta sig av att tjänstgöra i LPO Norduppland?

– Vi erbjuder ett mycket varierat arbete i stad, på landsbygd och vid kusten. Norduppland är också ett av få lokalpolisområden som har sjöpolisverksamhet, startar sommaren 2023. Detta innebär en stor variation på arbetsuppgifter. Vi har också en längre sträcka till städerna vilket betyder att patrullerna i yttre tjänst ofta får arbeta med långtgående förstahandsåtgärder. Hos oss har vi en mycket familjär anda och lokalpolisområde Norduppland beskrivs av många som en mycket välkomnade arbetsplats som vi värnar om. Jag har arbetat både i storstad, mellanstor stad och nu i ytterområde och måste säga att jag aldrig har trivts så bra som här. Här syns alla och vi har en gedigen teamkänsla. Vi välkomnar alla nya medarbetare att dela detta med oss här i lokalpolisområde Norduppland!

Polisutbildning på deltid

  • Deltidspolisutbildningen är en pilot som görs i regionerna Bergslagen, Mitt och Öst. 
  • Utbildningen är en grundutbildning till polis och vänder sig till den som inte kan studera på heltid. Utbildningens form bygger på att deltagaren kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och därmed tar 2,5 år att genomföra.
  • Utbildningsmålen är desamma som för polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.
  • Efter avslutade och godkända studier samt godkänd aspirantutbildning anställs deltagaren som polisassistent i det sökta lokalpolisområdet, med 6 månaders provanställning.
  • Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. Det här gäller för att komma in på polisutbildningen.
  • Utbildningsstart januari 2024.

Så gör du en intresseanmälan till utbildningen

Mejla senast 25 april till anette.bodin@polisen.se.

Uppgifter som behöver finnas med i anmälan:

Ämnesrad: DPU i LPO Norduppland

Namn:
Personnummer:
Adress:
Mobilnummer:
Mejladress:
Region: Region Mitt
Lokalpolisområde: LPO Norduppland