Sök
Stäng Meny

Tipsa polisen – det gör skillnad

Uppmärksamma medborgare utgör en viktig del i polisarbetet – ibland helt avgörande. Tack vare tips från föräldrar lyckades polisen i Mora förra året gripa två män som sålt sprit till barn och unga. Nyligen dömdes de.

Polisens kontaktcenter (PKC) tog 2022 emot 78 499 e-tips och 132 822 tipssamtal från medborgare i hela landet. Tipsen handlar om allt ifrån misstankar om narkotikaförsäljning och prostitution till våld i nära relation. I Mora dömdes exempelvis nyligen två män i 20-årsåldern till skyddstillsyn och samhällstjänst efter att ha sålt sprit till barn och unga under 18 år.

– Det började med att föräldrar våren 2022 noterade hur ett barn i vänkretsen var väldigt påverkad av alkohol, och valde att kontakta polisen. Det visade sig att flera föräldrar i kommunen hade noterat påverkade ungdomar och även dessa vände sig till oss med olika typ av information som ledde oss vidare i utredningen, säger Katarina Ragnewall, lokalpolisområdeschef i Mora.

Alkoholen hade köpts in av männen i Tyskland och såldes vid åtminstone ett hundratal tillfällen under 2021 och 2022 till barn så unga som 13-14 år. Ungdomarna fick kännedom om den billiga spriten genom Snapchat.

– Vi har tyvärr haft flera mycket tragiska fall i Bergslagen där ungdomar avlidit efter att ha tagit olika typer av droger i kombination med alkohol. Det är oerhört viktigt att vara vaksam och kontakta polisen om man misstänker att alkohol och droger säljs till barn och unga, ditt tips kan rädda liv, säger Katarina Ragnewall.

Det finns flera exempel i närtid i Moratrakten där tips från allmänheten spelat en avgörande roll i polisens arbete, exempelvis stängdes en illegal spritfabrik nyligen.

Katarina Ragnewall förtydligar att brottsutredningar är ett lagarbete. Alla tips som inkommer till polisen omhändertas och bedöms för att tas vidare till relevant enhet, ibland i ingripandeverksamheten eller inom utredningsverksamheten.

– Man ska absolut inte tänka ”Är det här tillräckligt allvarligt för att kontakta polisen” om man reagerar på något. Följ magkänslan och tipsa oss, det är vi som gör bedömningen om en uppgift är värd att ta vidare. Flera små pusselbitar kan tillsammans leda oss vidare, säger Katarina Ragnewall.

De tre vanligaste medborgartipsen om misstänkt brottslighet

  • Försäljning av narkotika och alkohol.
  • Prostitution/människohandel.
  • Okända personer som vistas i bostadsområden, misstanke om förberedelse inför eventuellt bostadsinbrott.

Så tipsar du polisen

Ring 112 vid pågående brott eller akut situation.  

För övriga tips, använd polisens e-tjänst. Om du inte kan använda tipsformuläret kan du ringa 114 14. Du kommer till ett talsvar där du anger "tips" för att komma vidare, det tar i regel bara några minuter.

Här kan du läsa mer: Tipsa om brott