Upploppsmakare i Malmö ställs inför rätta

Brinnande fordon

Fordon sattes i brand på Rosengård under påskupploppen.

Rättegångarna efter påskupploppen i Malmö har inletts. Ett flertal personer kommer att åtalas misstänkta för bland annat blåsljussabotage.

Utredningarna efter de våldsamma upploppen som uppstod i kölvattnet av en tillståndsgiven manifestation på Skånegården den 16 april 2022 är så omfattande att det behövs flera separata rättegångar för att gå igenom allt material och avgöra skuldfrågan.

- Det har varit ett mycket omfattande utredningsarbete. Hundratals timmar film från både polis och allmänhet har granskats för att kunna identifiera gärningsmän. Vi är nöjda med att kunna presentera ett gediget material för åklagare. Rättegångarna har ett stort signalvärde och visar att den här typen av beteende inte accepteras, säger utredningsledare Håkan Persson.

Den första rättegången inleddes den 9 mars och gäller sex ungdomar som var mellan 16 och 17 år vid brottstillfället. De var inblandade i upploppen den 16 april på Skånegården dit ett mycket stort antal poliser kommenderats för att säkerställa ordning och säkerhet under manifestationen.

Ungdomarna ska ha kastat stenar såväl mot polispersonal, polisfordon, polisrytteri som mot allmänhet. Ett antal poliser skadades, men inte allvarligt. En kvinna som körde förbi med sin bil fick splitterskador och hjärnskakning sedan en sten krossats mot hennes sidoruta.

Brottsrubriceringen är grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Detta är den första av flera rättegångar som under de kommande månaderna ska hållas mot personer som är misstänkta för brott vid Skånegården och i Rosengård den 16 och 17 april 2022.