Misstänkt svensk huvudman i spanskt narkotikanätverk gripen

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har tillsammans med spansk polis genomfört en samordnad insats mot ett narkotikanätverk i Spanien med koppling till Sverige. En misstänkt huvudman har gripits i Sverige.

Nationella operativa avdelningen, Noa, har under längre tid tid bedrivit spanings- och utredningsarbete i nära samarbete med Guardia Civil, spansk polis, och Europol i en samordnad insats mot ett narkotikanätverk i Spanien med koppling till Sverige.

I början av december greps en misstänkt huvudman för narkotikanätverket av polisens fokusgrupp i Helsingborg. I samband med gripandet, och vid efterföljande husrannsakningar, beslagtogs en större mängd kontanter samt ett stort antal exklusiva klockor och konst.

– Spansk polis beskriver den utpekade huvudmannen som en nyckelperson i södra Spaniens största narkotika- och penningtvättsnätverk. I Sverige har brottsbekämpande myndigheter i flera år betraktat honom som en strategiskt viktig person inom den grova organiserade brottsligheten säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Noa.

Utredningsenheten på Noa utreder nu misstankar om grov narkotikasmuggling under ledning av åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Den misstänkte huvudmannen har begärts utlämnad av Spanien.

I den samordnade insatsen är totalt sex personer häktade, varav fem i Spanien.