Råd för säker höstvandring i fjällen

Bild på en vandringsled i fjällen i Norrbotten

Leden mot Trollssjön, Norrbotten Bild: Polisen

Den senaste tiden har det skett några uppmärksammade fjällräddningar då vandrare har överraskats av snabba väderförsämringar. Vi ser att det finns anledning att ge några råd till dig som planerar att vandra i fjällen nu i höst.

Våra fjäll bjuder på spektakulära upplevelser under sensommaren och hösten. Men vädret kan ändra sig från strålande sol till regn, storm och snöfall på kort tid.

Här är några saker att tänka på för att du ska minska risken att behöva undsättas av fjällräddningen:

  • Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ såväl nationella som lokala väderprognoser
  • Medför förstärkningsplagg och ombyten så att du klarar minusgrader
  • Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider eller anläggningar om du är ovan den terräng du kommer att röra dig i. Då kan du få dagsaktuella råd om bästa färdväg
  • Ta dig ner i skyddande terräng så snabbt som möjligt vid väderförsämring
  • Säkerställ att den metod du väljer för att orientera med fungerar över tid och i alla väder, ofta är karta och kompass det mest tillförlitliga
  • Överväg om dagsturer är att föredra framför en längre vandring med övernattningar

Fjällräddning

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen och de kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. 

- Om möjligt gå inte ensam på fjället och lämna alltid färdmeddelande. Sedan är det viktigt att du visar hänsyn till djurlivet och den natur du befinner dig i, säger Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation.

Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.

På Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg vandring.

Läs mer om Fjällräddarna på polisens webplats