Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Extra kontroller av hastigheten den här veckan

Idag startar polisen en vecka av extra kontroller av hastigheten på vägarna. Målet är att sänka den allmänna hastigheten för att minska antalet döda och svårt skadade.

Från och med måndag den 21 augusti och en vecka framåt kommer polisen lägga extra fokus på hastighetskontroller. Syftet är att minska medelhastigheten på våra vägar för att på så sätt rädda liv.

Små förändringar sparar liv
Skulle medelhastigheten minska med 1 km/h hade 15 liv sparats varje år. Trots det har medelhastigheten på vägarna ökat de senaste åren och den långsiktiga trenden med färre döda i trafiken har avtagit. Den stora andelen av de som kör för fort ligger mellan 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen. Men de är många och skulle dem följa hastighetsbegränsningen hade många liv sparats varje år. Kontrollerna riktas därför mot både de som kör lite för fort och de som kör mycket för fort.

Kontroller på olika platser
Hastighetskontrollerna genomförs i hela vårt område och på många olika platser. Huvudfokus ligger på 70-, 80- och 90-sträckor eftersom det är där flest liv kan räddas. Initiativet till trafikveckan kommer från EU och genomförs i alla medlemsländer samtidigt.

Till toppen