Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen ser inget samband mellan anmälda våldtäkter

Under den senaste veckan har fem våldtäktsanmälningar tagits upp av polisen i Linköping. Åklagare och polis jobbar med varje ärende separat och ser inget som tyder på att de kan kopplas ihop.

Våldtäkt är ett brott som polisen ser mycket allvarligt på och med många anmälningar på kort tid är det prioriterat att få fram vad det kan bero på. Än så länge är dessa utredningar i ett tidigt skede vilket innebär att det enda som går att bekräfta av utredarna är att anmälningarna kommit in. Än återstår mycket arbete.

- Vi jobbar för fullt med att få en klarare bild av händelserna. För det första ska vi genom olika former av bevis säkerställa vad som hänt och sedan dra en slutsats om vilken sorts rubricering ärendet ska ha. En gedigen utredning är inte klar på några dagar, säger Ann-Christin Rehnström, tillförordnad chef på lokalpolisområde Linköping.

Inga kopplingar mellan ärenden

Utredningarna är fortfarande i ett tidigt skede men det finns ingenting i nuläget som pekar på att det skulle finnas kopplingar mellan anmälningarna. Av de uppgifter som kommit fram i form av förhör och teknisk bevisning talar allt för att utredningarna måste utredas var för sig.

- I den här typen av brott kollar vi på tillvägagångssätt, signalement, geografi och liknande men här ser ansvariga utredare inget tyder på att de här ärendena hänger ihop. Vi har både anmälningar om våldtäkter i bostäder och utomhus, säger Ann-Christin Rehnström.

Polisens förebyggande arbete

Utöver att varje ärende utreds så jobbar polisen även med ett förebyggande fokus. De våldtäkter som sker i bostäder är svåra att förhindra men när det gäller anmälda våldtäkter utomhus med okänd gärningsman sprids information till patrullerna som jobbar i Linköping. Detta för att de ska kunna vara extra uppmärksamma i de drabbade områdena och även kunna svara på frågor från personer som är oroliga.

- I vårt arbete ingår det att jobba för att människor ska känna sig trygga men vi behöver hjälp av fler delar av samhället för att jobba förebyggande mot sexualbrott. Vi har ett bra samverkan med kommunen, våra områdespoliser har löpande dialog med skolor för att få bra kontakt med ungdomar och precis som i andra brott har vi ett nära samarbete med Åklagarkammaren i Linköping. Dessutom behöver vi ögon och öron från alla boende i Linköping, säger Ann-Christin Rehnström.

Åklagarkammarens roll

Åklagarkammaren är förundersökningsledare i de fem ärenden som avser våldtäkt som skett under den senaste veckan. Händelserna utreds enligt framtagna rutiner som gäller för brott av denna typ och allvarlighet.

- Vi ser inget samband mellan händelserna, det är olika platser, inte samma tillvägagångssätt och olika typer av våldtäkt, säger Eva Nemec Nordh, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Linköping.

Aktuella ärenden


AM-101836-17 – (K987991-17)
Våldtäkt inomhus 2017-08-10, en  identifierad gärningsperson varit frihetsberövad men frihetsberövandet har hävts. Förundersökning pågår.
Förundersökningsledare vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

AM-102381-17 – (K992706-17)
Våldtäkt utomhus 2017-08-10.
Förundersökningsledare kammaråklagare Elin Åkerberg.

AM-102953-17 – (K994864-17)
Våldtäkt inomhus 2017-08-11.
Förundersökningsledare vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

AM-75187-17 – (K1014769-17)
Våldtäkt inomhus 2017-08-16, en identifierad gärningsperson som för närvarande är frihetsberövad.
Förundersökningsledare kammaråklagare Eva Kokkonen.

AM-104394-17 – (K1019770-17)
Våldtäkt utomhus 2017-08-16.
Förundersökningsledare kammaråklagare Kajsa Malmström.

 

Kontaktperson för media

Polisen
Tommy Thorngren, pressansvarig region Öst.
Telefon 010-566 75 26

Åklagarkammaren
Respektive åklagare på det ärende frågorna gäller. Åklagarna nås via växeln på Åklagarkammaren i Linköping.
Telefon 010-562 58 00

Till toppen