Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Äldre drabbade av stölder

Den senaste tiden har det skett många stölder där gärningspersonerna riktat in sig på att ta sig in i äldres bostäder. Genom kunskap om tillvägagångssättet kan många av dessa stölder undvikas. Rolf Abrahamsson ger sina bästa tips.

Oftast sker brott mot äldre i vågor med mer eller mindre antal anmälningar. Senaste intensiva perioden var 24-28 november då det gjordes 21 anmälningar i Jönköpings län där äldre utsatts för försök eller genomförda stölder i deras bostäder. Nu senaste dagarna har ytterligare anmälningar gjort och tillvägagångssättet är oftast väldigt likt.

- Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning till att de vill komma in i personens bostad. Väl inne söker de efter smycken eller kontanter som de plockar på sig, säger Rolf Abrahamsson, inspektör i lokalpolisområde södra Vätterbygden.

Den senaste tidens anmälningar visar att det oftast handlar om att kvinnan ber om att få fylla en vattenflaska eller utger sig för att vara läkarstudent som ska ge massage. Samma tillvägagångssätt används även i Östergötland och andra polisregioner.

- Mycket talar för att det finns en koppling mellan de här anmälningarna. Signalement och tillvägagångssätt är väldigt likt samtidigt som vi ser att det är många drabbade på kort tid i samma område, säger Rolf Abrahamsson.

Snabb information kan vara avgörande

Polisen vill väldigt gärna få tag i de som ligger bakom de här stölderna och är beroende av allmänhetens ögon och öron. Den som får besök av kvinnorna eller tror sig se dem begå brott uppmanas att direkt höra av sig till polisen via 112. Den som i efterhand vill anmäla ett brott gör det via 114 14. Detaljer är viktiga, så tänk på signalement, eventuella fordon, registreringsnummer och liknande.

- Tyvärr ser vi att det kan finnas en skam hos den som drabbas vilket kan innebära att brottet inte anmäls. För att vi ska få en så bra bild som möjligt över hur de här personerna rör sig är det av yttersta vikt att vi så snabbt som möjligt får information, anmäl alltid, säger Rolf Abrahamsson.

Undvik att drabbas

Genom att hålla koll på vilka som får komma in i din bostad kan du minska risken att drabbas.
- Öppna inte för okända människor. De här personerna har i flera fall trängt sig på när de haft möjlighet, säger Rolf Abrahamsson.

Prata med dina anhöriga som är äldre.
- Det här är ett fenomen som vi inte ser bara just nu. Det återkommer och sker över hela landet. För tillfället är det mycket i vår region och ju fler som vet riskerna med att öppna för okända personer desto bättre, säger Rolf Abrahamsson.

Olika tillvägagångssätt

Just nu är det vattenflaskan som ska fyllas och massagen som ska ges men det finns många olika sätt som de här personerna ser till att få tillgång till äldres bostäder. I Södermanland är exempelvis det vanligaste tillvägagångssättet att gärningspersonen ringer och utger sig för att vara ett barnbarn i behov av pengar.

- Det kan låta hårt men bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson.

Kontaktperson för media

Rolf Abrahamsson, inspektör i lokalpolisområde södra Vätterbygden. Telefon 070-214 24 85

Till toppen