Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ökad trend med stölder av värdefulla bilar

Under de senaste veckorna har flera bilar av större värde stulits i Jönköpings län. Vid några fall har bilarna varit utrustade med ett så kallat Keyless Go-system, vid andra tillfällen har nyckeln tillgripits i bostaden när målsägaren ligger och sover.

Den gemensamma nämnaren för den senaste tiden stölder av bilar är att de varit av större värde och att de stått parkerade i anslutning till ägarens bostad. Bilarna har stulits i Jönköping, Tenhult, Värnamo och Nässjö enligt de anmälningar som kommit in. I de fall bilen varit utrustad med så kallade Keyless Go-system har bilen tillgripits utan tecken på inbrott eller att bilnyckeln saknas. Det mesta pekar på att bilarna då stjäls med hjälp av tekniska hjälpmedel.

- Det mest troliga är att tjuvarna fångar upp signalen från bilnyckeln genom att stå nära bilägarens ytterdörr med en sändare. Det gör det väldigt svårt att upptäcka eftersom tjuven kan köra iväg utan att larmet går, säger Jonas Lindell, chef för underrättelsegruppen i polisområde Jönköping.

Något förenklat kan man säga att en Keyless Go-nyckel hela tiden sänder en signal som är tänkt att fångas upp av bilen. Tjuvarna fångar upp denna signal utanför de drabbades bostäder och vidarebefordrar signalen till en medgärningsman som står vid bilen med en mottagare. Bilen uppfattar detta som att Keyless Go-nyckeln är vid bilen vilket gör att bilen kan startas och köras från platsen. Därefter kan bilen köras till dess att motorn stängs av.

- De bilägarna som har den här funktionen skulle behöva tänka till lite extra kring hur de kan försvåra stölden för tjuvarna. Vi är också intresserade av att få in så mycket information som möjligt kring iakttagelser och annat som kan leda till att vi får tag i de här personerna, säger Jonas Lindell.

När inte denna metod varit möjlig har tjuvarna nattetid brutit sig in i bostaden och stulit nyckeln när bilägaren ligger och sover. Tjuvarna är då inte intresserade av att ta sig in i stora delar av huset utan brukar hitta det de söker i hallen.

- Väldigt många förvarar sina bilnycklar i direkt anslutning till ytterdörren och det gör det tyvärr lättare för tjuven att komma åt den på ett obemärkt sätt. Även om din nyckel inte har keyless-funktion bör du ändå fundera på hur du förvarar den, säger Jonas Lindell.

Så minskar du risken att drabbas

  • Parkera bilen i ett låst garage.
  • Om du ställer bilen på en garageinfart, parkera då om möjligt en annan bil bakom.
  • Förvara bilnycklar centralt i huset, gärna på en undangömd plats. Har du Keyless Go-system kan det hjälpa att lägga nyckeln i en aluminiumlåda eller plåtlåda vilket försvagar signalen.

Kontaktperson för media

Jonas Lindell, chef för underrättelsegruppen i polisområde Jönköping. Telefon 010-566 86 47.

Till toppen