Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Så minskar du risken för viltolyckor

Under vecka 39 kommer polisen att fokusera extra på faran med vilt på vägarna. Målet är att öka förståelsen för att det är du som bilförare som kan bidra till att minska antalet olyckor.

Polisens insatsvecka är en del av Nationella Viltolycksrådets satsning på att sprida information och jobba förebyggande mot viltolyckor. Mellan den 25 september och 1 oktober kommer det även att märkas i polisregion Öst.
- Vi har länsansvariga poliser som är viltsamordnare i våra tre polisområden som tillsammans med övrig polisiär personal tittar på hur vi kan fokusera mer än vanligt på viltfrågor. Bland annat kommer vi informera vid trafikkontroller och informationsträffar, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis och viltsamordnare i polisområde Östergötland.

Olyckor sker dagligen

I snitt skedde ungefär tio viltolyckor per dygn och polisområde i region Öst under 2016. Olyckor kan ske dygnet runt, men de flesta sker vid gryning och skymning.
- Tyvärr har vi människor en förmåga att följa djurens rörelser. Den tid när flest bilister är på väg till och från jobbet är också den tid när vi ser mest aktivitet bland djuren, säger Per-Anders Eriksson.
Olyckorna är spridda över hela regionen, men det finns också platser som är mer drabbade än andra. Det rör sig då oftast om passager där djuren har en tendens att vilja röra sig mellan områden på båda sidor om en väg vid sökandet av föda.
- Du kan aldrig räkna med att du vet var djuren kliver ut på vägen, men du kan få en indikation om var det skett mest inrapporterade olyckor, säger Per-Anders Eriksson.
Nationella Viltolycksrådet har samlat informationen om drabbade sträckor för att hjälpa bilister att planera sin resa. Du hittar informationen via appen Viltolycka eller på Nationella Viltolycksrådets webbplats.

Så minimerar du risken för viltolyckor

 • Anpassa hastigheten
  Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Har du anpassat din hastighet till underlaget och din sikt?
 • Anpassa avståndet
  Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.
 • Lär dig om djurens beteende
  Finns det mer olycksdrabbade sträckor där du ska åka? Har du extra koll i gryning och skymning? Läs på om tips via viltolycka.se.

Om olyckan ändå sker

 • Ring 112
  Ring 112 och anmäl viltolyckan. I det läget ska du inte använda polisens telefonnummer 114 14.
 • Ta hand om eventuella skadade
  Se till att eventuellt skadade får första hjälpen i väntan på ambulans.
 • Markera platsen
  Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen, gärna med viltremsa. Se till att polisen har korrekta koordinater. Det finns en funktion för det i Nationella Viltolycksrådets app.

Kontaktpersoner

 • Polisområde Jönköping: Länsansvarig polis Tommy Åkerberg, tel. 0768-72 98 03
 • Polisområde Södermanland: Länsansvarig polis Eric Björkholm, tel. 0704-15 34 54
 • Polisområde Östergötland: Länsansvarig polis Per-Anders Eriksson, tel. 0702-45 42 85
Till toppen