Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Flera anhållna i utredning om grova bedrägerier

I en förundersökning gällande grova bedrägerier har ett flertal misstänkta personer frihetsberövats under tisdagen på olika platser i södra Sverige.

Huvudmisstänkt i förundersökningen är en 29-årig man från Karlskrona som är häktad i sin utevaro, och sitter frihetsberövade i Marocko i avvaktan på utlämnande till Sverige.

-  Förundersökningen har efter ett omfattande utredningsarbete avancerat så långt att 12 personer frihetsberövats under tisdagen och delgivits olika brottsmisstankar. Brottsrubriceringar på de som frihetsberövats under tisdagen är grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott samt penningtvättbrott förklarar förundersökningsledare kammaråklagare Kjell Janneson.

Sammanlagt 12 män i åldrarna 25-60 år greps under tisdagsmorgonen i ett samordnat tillslag. De misstänkta är fortsatt anhållna efter förhör. De misstänkta har frihetsberövats på följande orter; Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping..

Misstankarna gäller att personerna är involverade i de grova bedrägerierna eller tagit del av utbytet av brotten.

Den huvudmisstänkte 29-åringen är häktad misstänkt för 96 grova bedrägerier. Målsägandena har blivit lurade på belopp på i vart fall ca 85 miljoner kronor genom investeringsbedrägerier. Polisen känner f n till över 100 målsägande i utredningen som är från olika delar av landet, framför allt från södra Sverige.

Åklagaren har inte möjlighet att kunna delta i några intervjuer.

-  Det är viktigt att alltid skydda sin identitet, köpa och sälja säkert på internet och ta reda på vem det är man gör affärer med och då helst ha en personlig kontakt. Den som ändå blir drabbad ska alltid polisanmäla förklarar Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten i region Syd.

Mer information om man blir utsatt för bedrägerier hittar ni här:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/bedrageri/

Frågor från media besvaras av polisens presstalesman Robert Loeffel, 010-56 22144.

 

 

Till toppen