Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Pressmeddelande-fyra unga åtalas för hot mot skola

Idag fredag väcks åtal för hotet mot Furulundsskolan i Halmstad i slutet av mars. Det är fyra pojkar i femtonårsåldern som åtalas för olaga hot, grovt brott alternativt falskt larm.

Hotet mot skolan kom på morgonen den 27 mars i år via den sociala kanalen Instagram. Redan samma dag hämtade polisen in en av pojkarna till förhör. Dagen efter – den 28 mars – hölls även förhör med de övriga tre. Alla fyra var skäligen misstänkta för grovt olaga hot och delgavs misstanke om brott vid förhören.

– Vi på åklagarmyndigheten och polisen tog det här hotet på allvar direkt och vi ser mycket allvarligt på den här typen av brottslighet, säger åklagare Gisela Sjövall.

De fyra pojkarna som nu åtalas är 15 och 16 år gamla. De kunde ganska snart knytas till hotet mot skolan.

– Utredningen pekade ganska omgående mot de här fyra personerna, det har inte funnits några fler misstänkta i denna utredning, säger Gisela Sjövall.

Krister Adolfsson är tf. lokalpolisområdeschef i Halmstad. Även han ser allvarligt på den här typen av brott.

– Vi hade poliser på skolan under hela dagen för att bevaka och trygga säkerheten. Polisen ser mycket allvarligt på den här typen av brott, säger han.

Dagen efter hotet på Furulundsskolan hotades även två andra skolor i Halmstad. Utredningen visar inget samband mellan hoten på de olika skolorna.

Till toppen