Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Folkfest i Jönköping under påskhelgen

Liksom tidigare år räknar polisen med att Jönköping ska fyllas av motorintresserade under påskhelgen. – Med uppemot 100.000 tillresta personer så kommer staden att påverkas, säger Fredrik Lindfors, kommenderingschef för polisens insats under motormässan.

På Elmia arrangeras mässan Bilsport Performance & Custom Motor Show under påskhelgen sedan många år tillbaka. Det innebär att ett stort antal motorintresserade söker sig till Jönköping och polisens uppgift är att arbeta för ett tryggt och säkert påskfirande. 

Det stora antalet besökare kommer inte minst att ha inverkan på trafiksituationen i Jönköping med omnejd. Det kommer att bli svårare att ta sig fram i staden, framförallt på långfredagen och påskafton. Även de större tillfartsvägarna, som E4 och riksvägarna 26, 40 och 47, kommer att påverkas. Dessutom rör sig många fordon runt platser som A6 parkeringsplats och Elmias mässområde. 

– Vi har tidigare år haft stort fokus på trafiksituationen och arbetat aktivt för att förebygga både olyckor och brott. Samma fokus kommer vi att ha även i år, om än ännu större, säger Fredrik Lindfors. Vi vill bidra till att motormässan blir en folkfest och gör vad vi kan för att undvika att det uppstår stora problem i trafiken. Vi har även haft en bra dialog med mässarrangören, som själva har vidtagit en del åtgärder på och runt Elmia för att skapa bättre förutsättningar i år. Även Jönköpings kommun och Trafikverket har deltagit i förberedelsearbetet.

Ställ gärna bilen hemma

– Vi kommer att ägna mycket tid åt trafikdirigering och till att underlätta trafikflödet. Men vi vet av erfarenhet att det kommer att bli svårt att ta sig fram. Så har du möjlighet; lämna bilen hemma och gå, cykla eller åkt kollektivt istället, säger Fredrik Lindfors.
– Om du ändå måste ut och köra tänk på avståndet till framförvarande fordon, håll hastigheten och var utvilad när du sätter dig vid ratten. Det är alltid så att en stor mängd trafikanter ökar risken för olyckor, men mycket går att undvika om man är medveten om situationen.

Om möjligt – undvik att passera Jönköping

Polisen vill även uppmana de resenärer i södra Sverige som endast har tänkt passera Jönköping under dessa dagar att om möjligt välja andra vägar för att slippa passera genom Jönköping/Huskvarna.

– Kan man undvika att åka igenom Jönköping under långfredagen och påskafton så är det att föredra, säger Fredrik Lindfors. Risken är stor att man blir sittandes i bilkö och resan tar då betydligt längre tid än vad det tar att köra en kanske något längre väg.

Information

Det ligger i polisens intresse att boende och besökare lätt kan få en bild av hur situationen är runt om i Jönköping. Vi kommer därför gå ut med information via polisens webbplats och Facebook-sida samt finnas tillgängliga för media. 

Polisen.se
Under ”Händelser” på polisens webbplats kommer det löpande att uppdateras en artikel under långfredagen och påskafton som ger det aktuella läget. https://polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/
(Välj Jönköpings län) 

Facebook
På sidan Polisen Jönköping kan följare läsa om polisens arbete och få svar på frågor.
https://www.facebook.com/polisen.jonkoping 

Mediakontakter

Onsdag-torsdag dagtid
Fredrik Lindfors, kommenderingschef
Tel. 010-566 77 35 

Niklas Boman, kommunikationsansvarig i kommenderingen
Tel. 0730-29 14 53 

Fredag (långfredag)

Niklas Boman, kl. 13.00-01.00
Tel. 0730-29 14 53 

Presstalesperson regionledningscentralen
Tel. 010-569 23 66 

Lördag (påskafton)

Niklas Boman, kl. 13.00-01.00
Tel. 0730-29 14 53 

Presstalesperson regionledningscentralen
Tel. 010-569 23 66 

Övrig kontakt

Vakthavande befäl svarar i mån av tid.
Ordinarie medienummer, tel. 010-569 23 66

Till toppen