Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen utbildar sig att arbeta mot prostitution och människohandel

Under en vecka har poliser i polisområde Norrbotten varvat teori och praktik för att utbilda sig rörande prostitution och människohandel. Fem personer greps till följd av utbildningsinsatsen.

Syftet med insatsen var dels att utbilda poliser i länet i att hitta och lagföra sexköpare men även att hjälpa sexköpare och säljare att sluta med sina företeelser.

De utsatta kvinnorna som påträffats har varit i åldrarna 18-55 år, de är från Sverige men även resande utsatta utländska kvinnor. Kvinnorna har berättat att det är en stor efterfrågan och att de kan få upp emot 15-30 samtal per timme.

De män som påträffats har varit i åldrarna mellan 21-54 år, företrädesvis svenska män i familjeförhållanden. Insatsen har ägt rum i Gällivare, Luleå och Skellefteå. Samtliga involverade har erkänt och ärendena kommer att redovisas till åklagare för beslut. Dagsböter är den vanligaste påföljden även om fängelse finns i straffskalan.

Förutom att bedriva inre och yttre spaning så har polisen ett gott samarbete med hotellen i länet och regionen. Utöver brott mot sexköpslagen har andra brott beivrats under insatsveckan:

  • Ringa narkotikabrott, innehav
  • Drograttfylla och grov olovlig körning
  • Grov olovlig körning
  • En stulen motorcykel återfanns

- Det var en lyckad insats och vi kommer att fortsätta arbetet mot prostitution och människohandel i linjearbetet, säger Tobias Anttila insatsledare polisen i Norrbotten.

Media hänvisas till Tobias Anttila telefon 072-709 63 79

Till toppen