Åtta dömda i narkotikahärva

Åtta personer har dömts för delaktighet i ett omfattande narkotikanätverk i Göteborg. Totalt sitter 19 personer häktade och minst 400 000 narkotikaklassade tabletter har tagits i beslag.

Efter en längre spaningsinsats slog polisen till den 7 januari i Askim mot fyra män i färd med att slutföra en narkotikauppgörelse. I bagaget på en bil hittades 16 700 Tramadoltabletter och på två av männen hittades cirka 10 000 kronor i kontanter.

De två huvudmännen dömdes i veckan för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse i två år och sex månader vardera och utvisning i tio år. De två övriga dömdes för sin inblandning till fängelse i 6 månader respektive ett år. Ytterligare fyra personer med koppling till samma narkotikanätverk dömdes till fängelse och utvisning.

– Polisen har gjort en större insats mot narkotikahandeln i centrala Göteborg som resulterat i flera olika förundersökningar, gripanden och domar. Arbetet är långt ifrån färdigt och jag förväntar mig fler domar, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

80-tal inblandade i härvan

Polisens regionala spaningssektion har kartlagt aktörerna som säljer och distribuerar narkotikan som saluförs i centrala Göteborg. Försäljningen av narkotikaklassade tabletter är omfattande. En drog som ökat markant är Tramadol.

– Vi har konstaterat att det finns ett 80-tal personer som är inblandade på olika sätt. Vissa är kriminella entreprenörer som går ihop om större narkotikapartier. Vissa aktörer styrs av andra längre upp i hierarkin, i en del fall handlar det om människohandel, säger Per Björkman, spaningsledare.

Tramadol och narkotikaklassade tabletter förs in i Sverige på olika sätt. Den 22 januari stoppades en lastbil från Serbien med 300 000 narkotikaklassade tabletter – främst Tramadol. Lastbilen hann lämna Sverige men med hjälp av norsk polis stoppades lastbilen i Norge där chauffören nu sitter häktad för grovt narkotikarelaterat brott.

Priset på Tramadol har fördubblats

Narkotikaförsäljningen i centrala Göteborg har eskalerat de senaste åren. I Brunnsparken, runt Nordstan och Centralstationen har olika grupperingar delat upp området mellan sig.

Polisen arbetar på flera fronter för att bekämpa narkotikabrottsligheten. En särskild gatulangningsgrupp arbetar dagligen i området för att stävja den öppna försäljningen. Samtidigt genomförs riktade insatser för att komma åt aktörerna i distributionsleden.

– Det ger resultat när vi arbetar mot flera nivåer i narkotikanätverken. En konkret effekt är att priset på Tramadol fördubblats på gatan, säger Robin Nilsson, chef för gatulagningsgruppen i Göteborg city.

Kontakt
Per Björkman, spaningsledare polisen; 010-565 35 26
Robin Nilsson, chef gatulangningsgruppen citypolisen; 072-571 47 94
Thomas Ahlstrand; vice chefsåklagare; 010-562 71 29 (tillgänglig till kl.16.30)