Sök på polisen.se

Polisen nöjda med helgens arbete

Under helgen har en stor polisresurs jobbat med anledning av motormässan i Jönköping. När de mest hektiska dagarna är slut gör kommenderingschef Jonas Lindell en första summering.

Det blev en påskhelg som inte bara kom sent på året utan också bjöd på exceptionellt varmt väder. Precis som väntat var det därmed extra många motorintresserade som tog sig till Jönköping för att festa och träffa likasinnade.

- Vi hade tagit höjd för att det skulle bli en hel del aktiviteter kvällstid och flera gånger testades vår personal ordentligt utan att det för den sakens skull rann iväg, säger Jonas Lindell, kommenderingschef.

Långfredagen var lugnare och planering fanns för att kunna använda delar av resurs till andra uppgifter som stöttade lokalpolisområdet. Detta ledde bland annat till att först fem och senare sex personer kunnat anhållas av åklagare misstänkta för narkotikabrott.

- Detta visar på vikten av en grundlig planering. Vi hade en tanke både för hur vi skulle agera i någon form av värsta-scenario men också som nu, när det var lugnare, säger Jonas Lindell.

Brottsrubriceringar
Det mesta av polisens arbete har gått åt till att jobba med synlighet för att förebygga allvarligare brott men anmälningar har upprättats gällande misshandel och sexuellt ofredande

- Med tanke på hur många personer som samlats och hur hög berusningsgraden har varit så ser jag polisens arbete som lyckat. Vi har inte haft många allvarligare brott och vid de tillfällen då så ändå skett har vi snabbt kunnat agera, både med gripanden och med utredningsåtgärder, säger Jonas Lindell.

Streetrace avbrutet
Under natten kunde polisen avbryta ett streetrace som arrangerades uppe på Axamo. Polisen var snabbt på plats med både helikopter och personal på marken och en man kunde misstänkas för att ligga bakom arrangemanget. Han misstänks nu för brott mot trafikförordningen, samt brott mot ordningslagen.

- I vår planering hade vi en plan för hur vi skulle hantera eventuella streetrace. Det handlade om att i första hand avbryta och i andra hand att rapportera för de brott som kan vara aktuella och vi lyckades med båda. Jag hoppas att detta kan skicka signalen att vi inte accepterar streetrace och agerar därefter, säger Jonas Lindell.

Ytterligare ett antal försök till streetrace kunde avstyras under natten innan de inleddes.

Kommenderingen i siffror
Dessa siffror är preliminära och kommer att justeras allteftersom ytterligare rapportering förs in i systemen. 

Gripna: 10 (Misshandel, narkotikabrott)
LOB: ca 62
Nykterhetskontroll: ca 800 st
Fordonsinspektioner: 105 st
Beslut om registreringsbesiktning:  7 st
Omhändertagna körkort: 19
Böter fortkörning: 34
Böter för andra trafikrelaterade brott: 54
Rattfylleri: 2
Inre utlänningskontroll: 1
Ringa narkotikabrott (utöver gripna): 4
Sexuellt ofredande: 1

 

Kontaktperson för media
Jonas Lindell, kommenderingschef.

Tillgänglig påskdagen, klockan 12.00-13.00

Telefon 010-566 75 63