Kraftsamling mot telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier har på kort tid blivit ett nationellt problem med många drabbade. Bedragare har hittills kommit över cirka 225 miljoner kronor i landet. Polisområdena i region Väst bjuder nu in lokala medier till pressträffar om telefonbedrägerier.

– De här bedrägeribrotten går inte att utreda bort. Vi måste hela tiden informera och ge kunskap och verktyg till människor så att de själva kan undvika att drabbas, säger Anna-Karin Kjellgren som arbetar brottsförebyggande på bedrägerisektionen i region Väst och en av dem som medverkar vid träffarna.

Polisen i hela landet kraftsamlar mot telefonbedrägerierna. I början av september förra året tog därför Noa – nationella operativa avdelningen – beslut om att starta en nationell särskild händelse med fullt fokus på telefonbedrägerierna. Sedan dess arbetar polisen i regionala staber i hela landet.

Polisens utredningsarbete visar att den här typen av bedrägerier är omfattande och har tydliga kopplingar till grov organiserad brottslighet.
– Det finns kriminella nätverk i hela landet som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Nätverken kan kopplas ihop med grova vapen- och narkotikabrott och de finns över hela landet. Ofta riktar de in sig mot äldre personer, cirka
70 procent av de som drabbats är över 70 år, säger Anna-Karin Kjellgren.

Pressträffar om telefonbedrägerier i region Väst

Måndagen den 18 februari

Polishuset i Uddevalla kl. 10.00 – kontakt Ove Svensson
Polishuset i Skövde kl. 14.00 – kontakt Robert Moosberg

Tisdagen den 19 februari

Polishuset i Halmstad kl. 10.00 – kontakt Ulf Bejrum
Polishuset i Borås kl. 14.00 – kontakt Robert Möörk

Onsdagen den 20 februari

Polishuset Ernst Fontells plats i Göteborg kl. 10.00 – observera att föranmälan med namn och företag krävs för inpassering i polishuset. Anmäl därför
deltagande senast tisdag eftermiddag till Lena Berg lena.berg@polisen.se
Ta med legitimation!

Kontakt ang pressträffen i Göteborg Anna-Karin Kjellgren.

Kontaktpersonerna nås genom polisens växel på tel.114 14.

Telefonbedrägerier kallas också vishing som kommer från voice phishing. Det innebär att bedragare ringer upp sina offer får att få tillgång till deras inloggningar med bankdosor eller bank-id. Det är relativt ny form av bedrägerier som började uppmärksammas först under hösten 2017. Bedrägerierna har ökat snabbt och är idag ett nationellt problem med aktörer över hela landet. Just nu utreds drygt 5 000 ärenden i landet och summan som bedragarna kommit över är cirka 225 miljoner kronor.