Polisen förlänger insatsen i centrala Uppsala

Polisen har i december stärkt resurserna i centrum. Målet har varit en tryggare miljö och mindre brottslighet under julhelgerna. Insatsen har gett positiva effekter och förlängs till den 1 februari.

 

- Det finns en ökad brottskurva kopplat till jul- och nyårshelgerna då det är mycket folk i rörelse, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen. Det handlar bland annat om större risk att råka ut för brott såsom stölder och rån. Därför har vi haft extra poliser som varit uttagna specifikt för att jobba med synlighet och ökad trygghet. 

Offensivt arbete i samverkan med ordningsvakter
Under insatsen har samarbetet ökats ytterligare med de kommunala ordningsvakterna som patrullerar i centrala Uppsala. Ett samarbete som ordningsvakten Oscar Diaz Sanches upplever som mycket gott.

- När vi och polisen patrullerat tillsammans kan vi göra mycket mer, säger Oscar. Vi har kunnat stävja flera eskalerande situationer. Bland annat har vi för tillfället fått bukt med grupper av ungdomar som samlats och skapat oro på ett par platser i Uppsala. Nu ser jag och mina kollegor att nästan inga grupper samlas där längre och hur bland annat barnfamiljerna och andra människor kommer tillbaka.

- Den stärkta resursen har inneburit att vi har kunnat göra fler kontroller och även upptäckt fler brott säger Daniel Larsson. Vi har kontrollerat många av de individer som funnits i dessa områden och tagit både knivar och narkotika i beslag.

Han fortsätter:

- Vi har sett positiva effekter av arbetet så här långt men det finns fortfarande mycket kvar att göra.