Heroinsmugglare åtalas för grova narkotikabrott

59-åringen smugglade heroin från Danmark och sålde det själv på hållplatser längs spårvagnslinjen på Hisingen i Göteborg. Nu åtalas han för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Via underrättelser fick polisens spaningssektion i Storgöteborg kännedom om 59-åringen som tidigare är ostraffad. Efter en tids spaning på mannen kunde polisen konstatera att den misstänkte sålde narkotika.

– Han rörde sig längs spårvagnslinjen Backaplan – Vårväderstorget på dagtid och sålde portionsförpackningar av brunt rökheroin, cannabis och amfetamin. Vi grep köpare vid flera tillfällen men fortsatte att spana på 59-åringen för att ta reda på varifrån han fick narkotikan, säger kriminalinspektör Johan Ekström.

Greps med 200 gram heroin i kroppen

Det visade sig att mannen själv köpte och smugglade in heroin från Köpenhamn. Han misstänks ha gjort åtskilliga smuggelresor mellan Danmark och Sverige men åtalet omfattar två tillfällen den 13 januari och den 1 februari i år. Vid den sistnämnda resan greps han på Hyllie tågstation med drygt 200 gram heroin uppstoppat i kroppen. Polisen beslagtog sju bollar med cirka 30 gram heroin vardera, inslaget i plastfolie. Heroinet beräknas vara värt cirka 170 000 kronor på gatan i Göteborg.

Heroinförsäljningen minskade

59-åringen har vid tiden för brotten bott i en lägenhet i Angered men har samtidigt varit folkbokförd och haft en lägenhet i Helsingborg. Utredningen visar att han har hanterat narkotika i båda bostäderna.

– Det är ovanligt att samma person både smugglar och säljer narkotikan och i den här omfattningen. Vi märkte en markant nedgång i heroinförsäljningen i Göteborg direkt efter gripandet vilket tyder på att vi fått bort en tongivande aktör från gatan, berättar Johan Ekström.

Förutom två fall av grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott åtalas 59-åringen även för innehav och eget bruk av narkotika samt för innehav av tre elpistoler. Rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt den 4 juni.