Man misstänkt för Billdalsvåldtäkten begärs häktad

I dag begärs en man i 60-årsåldern häktad misstänkt för våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal 1995.

Det var i september år 1995 som den då åttaåriga flickan cyklade hem från Lindåsskolan i Billdal. På vägen blev hon överfallen av en man som drog in henne i ett skogsparti och utsatte henne för en grov våldtäkt och misshandel. Flickan hittades senare blodig och utan byxor vid en busshållplats på Södra Särövägen.

Fallet blev mycket uppmärksammat och omkring 350 personer har topsats för att polisen skulle kunna jämföra med den DNA-profil som säkrades på flickan efter våldtäkten. Omständigheterna kring aktuell DNA-profil gör att den med största sannolikhet har avsatts av förövaren. Polisens Kalla fall-grupp har job-bat intensivt med ärendet och såg en möjlighet till en ny form av DNA-sökning efter att lagen ändrades och Nationellt forensiskt center (NFC) från och med den 1 januari i år nu har juridiska förutsättningar att göra en så kallad familjesökning.

– Vi begärde en familjesökning på det DNA-spår vi har i ärendet och har fått ett utfall mot ett antal personer i DNA-registret som i fallande skala bedöms kunna vara tänkbara släktingar, antingen barn, förälder eller syskon till vår förövare, säger Anders Eriksson som är chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst.

– Vår begäran i det aktuella ärendet behandlades som ett av de första och vi fick resultatet tämligen omgående. Sett ur vårt perspektiv i nuläget så finns det ju bevisligen förutsättningar för att familjesökningen kan vara ett oerhört betydelsefullt verktyg.

Mannen, som i dag är folkbokförd på en adress i Västsverige, kallades till polisen för att topsas men dök aldrig upp. Polisen, som då blev ännu mer intresserad av mannen, åkte till hans bostad men fann den tom. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde han under gårdagen gripas i Halland och föras till Polishuset i Göteborg

När resultatet från NFC kom under dagen i dag stod det klart att det verkligen är hans DNA som anträffades på flickan 1995.

Nu har vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand begärt mannen häktad, misstänkt för den grova våldtäkten.

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger Thomas Ahlstrand.

Preskriptionstiden i fallet skulle ha gått ut 2020 om polisen inte hade hittat en misstänkt gärningsman.