Inbjudan till pressträff - information om stor utredning av åldringsbrott

Polisen håller pressträff i samband med att det väcks åtal mot sex personer misstänkta för inblandning i en serie av åldringsbrott.

Sedan sommaren 2019 har flera polisregioner samarbetat och utrett ett 70-tal åldringsbrott med liknande tillvägagångssätt, där äldre personer blir uppringda och lurade att ge ifrån sig bank-id, bankomatkort, kontanter eller andra värdesaker.

– I vissa fall handlar det om stora belopp som målsäganden har blivit av med. Totalt för samtliga fall är det miljontals kronor som äldre personer lurats lämna ifrån sig, säger polisinspektör Björn Sidenhjärta som arbetat med utredningen.

Brotten har utförts i bland annat Borås, Värnamo, Jönköping, Västerås, Stockholm, Örebro, Västerås och Gävle, varav merparten i Mälardalen.

– Tack vare ett gott samarbete mellan polisregion Väst, polisregion Öst, polisregion Mitt, polisregion Stockholm och polisregion Bergslagen, har arbetet bedrivits samordnat och effektivt, säger Björn Sidenhjärta.

I samband med presskonferensen på torsdag väcks åtal mot sex personer som är misstänkta för penningtvätt och grovt bedrägeri. De misstänkta är bland annat bosatta i Västerås och Borås.

– Vi är säkra på att brotten har organiserats och att en av personerna som det väcks åtal mot är huvudman i den serie av åldringsbrott som nu utreds, säger Björn Sidenhjärta.

Polisen bjuder in till pressträff för att delge ytterligare information om utredningen och arbetet kring den. Media på plats har möjlighet att ställa frågor.   

Datum: Torsdag 21 november
Plats: Hörsalen, polishuset i Västerås (Västgötegatan 7).
Tid: 13:00
Kontakt: Johan Thalberg, 010-56 76 720

Föranmälan är obligatorisk och sker senast på torsdag klockan 10.00 till johan.thalberg@polisen.se eller via telefon 010-5676720. Ta med presslegitimation eller liknande.

Medverkande vid pressträffen

Björn Sidenhjärta, polisiär förundersökningsledare på bedrägerigruppen i Västmanland
Conny Kjellberg, regional seriebrottssamordnare i region Mitt