Sök på polisen.se

Särskild händelse inför höstens alla rättegångar

Polisens intensiva arbete mot gängvåldet har resulterat i att ett stort antal rättegångar ska hållas under hösten. För att kunna hantera dessa på bästa sätt beslutade polisen i region Väst i dag om en så kallad särskild händelse.

Polisen i region Väst har varit uthållig i såväl det förebyggande arbetet men också i spanings- och utredningsarbetet mot de kriminella grupperingarna i regionen, inte minst i Göteborg.

En framgångsfaktor har varit att allt fler personer berättar för polisen om vad de har sett eller hört. Ytterligare en faktor har varit samverkan, både internt mellan lokalpolisområdena och framför allt utredningsenheten, underrättelseenheten och operativa enheten, men också externt med andra myndigheter och kommuner.

- Vi har haft en förhållandevis lugn period efter dessa insatser och efter att många av de ledande gestalterna i dessa konstellationer har gripits och sitter häktade, säger biträdande regionchefen Robert Karlsson.

- Naturligtvis önskar vi att ingen ska skadas eller dödas i gängkonflikterna, men vi ser ändå en stor skillnad mot tidigare år då vi hade betydligt fler händelser med dödlig utgång. Nu har vi blivit lovade att bli fler inom polisen, och får vi också lagstiftningen med oss kan vi jobba ännu mer effektivt mot konstellationerna över hela landet.

Polisens arbete mot gängkriminaliteten har resulterat i mellan sex och tio stora rättegångar som ska hållas i höst, bara i Göteborg. Det handlar framför allt om tingsrättsförhandlingar, men också Guldhedsärendet som ska upp i hovrätten. För att kunna hantera dessa stora rättegångar beslutade polisen i regionen i dag om en så kallad särskild händelse. Det innebär att man har tillgång till regionens samlade resurser och att man har en sammanhållen ledning av verksamheten.

Redan på måndag inleds den första rättegången i Göteborg.