Inbjudan till pressträff

Torsdag den 9 januari åtalas en man för grovt miljöbrott i Hovslätt söder om Jönköping. I samband med åtalet bjuder åklagare och polis in till pressträff.

Mannen som åtalas ansvarade för och ägde en förkromningsverkstad som förvarade avfall eller kemikalier på ett bristfälligt, miljöfarligt och okontrollerat sätt. Företaget försattes i konkurs i november 2016.

– Vi fann mängder med omärkta rostiga tunnor, farliga tungmetaller och flera hundra liter cyanidhaltigt pulver. Experter från Nationellt forensiskt centrum arbetade i fem dagar på platsen för att kartlägga det farliga avfallet. Brottet är grovt eftersom det kunnat få omfattande och bestående skador. Gärningen har varit av särskilt farlig art med ett medvetet risktagande. De bristfälligt förvarade cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i dödliga doser, säger chefsåklagare Stefan Edwardson som leder förundersökningen.

Tid, plats och anmälan
Pressträffen äger rum torsdag 9 januari kl. 11 i polishuset i Jönköping, Vallgatan 3-5. Samling i entrén kl. 10.30. Var på plats i god tid.

Anmäl dig senast på onsdag 8 januari kl. 12 till kommunikation@aklagare.se. Ange namn och redaktion. Ta med presslegitimation eller liknande handling.

Medverkande
Stefan Edwardson, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål
Josefin Månsson, miljöbrottsutredare, Polisregion Öst

Målnummer i Jönköpings tingsrätt B 8469-19.

Stämningsansökan kommer att delas ut på pressträffen i ett exemplar till varje redaktion. Förundersökningen omfattar omkring 2 100 sidor.

Både åklagare och polis hänvisar till pressträffen för frågor om detta ärende.

Kontakt:
Annika Collin, pressansvarig Åklagarmyndigheten 010-562 50 15
Tommy Thorngren, pressansvarig polisregion Öst 010-566 75 26
Presstjänsten Åklagarmyndigheten 010-562 50 20