Så kan unga skyddas mot sexövergrepp på nätet

När barn och unga tillbringar mer tid online på grund av coronakrisen ökar också risken att utsättas för sexuella övergrepp på nätet. Genom att tala om riskerna kan brott förhindras, säger polisen Birgitta Dellenhed.

– Övergrepp på barn via nätet är tyvärr ett tabubelagt ämne som är svårt att tala om. Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst.

Coronapandemin innebär förändrade beteendemönster. Fler människor är online och kontrollen kan minska. Även det kommande sommarlovet kan innebära att fler barn och unga tillbringar mycket tid framför datorn eller med mobiltelefonen.
– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, men också via chattfunktioner i appar och spel, säger Birgitta Dellenhed.

Utmaningen för polisen är att internetrelaterade övergrepp mot barn inte anmäls överhuvudtaget på grund av att brotten är förknippade med skam och skuld, alternativt görs anmäls först när brotten är fullbordade. Då kan en för-övare haft kontakt med hundratals barn. Ännu ser polisen i region Väst ingen ökning av anmälningar coronakrisens spår, men IT-brottscentrum har också ett brottsförebyggande uppdrag:
– Det bästa är ju om brotten aldrig inträffar. Vi behöver därför höja kunskapsnivån i vuxenvärlden. Genom en större medvetenhet kan vi alla hjälpas åt. Det främsta rådet till unga är: Stäng av och prata med en vuxen direkt om någon ber om bilder på dig naken eller om du blir utpressad eller hotad.

Lika viktigt är att vuxna inte skuldbelägger den som är utsatt.
– De unga brottsoffren känner ofta skam och skuld för att ha gått på en lögn. Vi måste hjälpas åt och rusta våra barn och visa att de inte gjort något fel, säger Birgitta Dellenhed.

Fler frågor från media om nätgromning hänvisas till Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum, telefon 010-565 47 72.

Nättips till föräldrar om gromning

  • Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp.
  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.
  • Det är viktigt att du polisanmäler så snart som möjligt även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.
  • Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.
  • Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.

Gromning - skydda dig

Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se