Två anhållna efter lördagens detonation i Uppsala

Tidigt på lördagsmorgonen detonerade en handgranat i ett trapphus i stadsdelen Sala backe i Uppsala. Sent på lördagskvällen kunde två personer anhållas skäligen misstänkta för bland annat allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Polisen misstänker att detonationen ska ha varit riktad mot en polisanställd som står skriven på adressen, och inledde därför en så kallad särskild händelse.

Ett omfattande utredningsarbete påbörjades omgående och sent på lördagskvällen kunde också två personer anhållas skäligen misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– På lördagskvällen kunde två personer anhållas misstänkta för detonationen som polisen misstänker är riktade mot en kollega. Jag vill verkligen ge min uppskattning till personalens målmedvetenhet och handlingskraft i detta arbete. Även om vi nu har två anhållna så fortgår den särskilda händelsen med full kraft, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt.

Närmare 150 förhör och andra utredningsåtgärder genomfördes under lördagen.

– Vi har genomfört flera tekniska undersökningar på platsen, både med våra egna tekniker och med hjälp av nationella bombskyddet. Vi har sökt av trapphuset och omkringliggande område med specialsökhund, och vi har genomfört närmare 150 förhör så här långt, säger Pär Halldén, kommenderingschef och polisområdeschef i Uppsala län.

– Utredningsarbetet ledde oss fram till två intressanta personer som kunde hämtas in. Efter förhör senare på lördagskvällen kunde dessa två anhållas efter beslut av åklagare.

Polisen har fått in flera intressanta tips och från allmänheten som kan komma att bli helt avgörande för utredningen. Men polisen är fortsatt angelägna om att personer som har gjort iakttagelser i samband med den här händelsen hör av sig till polisen via 114 14.

Kommenderingschefen Pär Halldén finns just nu anträffbar för frågor. Kontakta presskontakt för vidare information.

Presskontakt
Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC Mitt 010-569 19 59