Polisen jobbar riktat mot stölder ur cykelkorgar

Antalet stölder ur cykelkorgar har ökat den senaste tiden. Nu gör polisen en riktad insats och uppmanar samtidigt allmänheten att vara uppmärksam på fenomenet.

I somras skedde en rad stölder, där personer blev bestulna på väskor och liknande ur cykelkorgar. Gärningspersonerna tar sig själva fram på cykel och har i flertalet fall tagit väskor med personliga tillhörigheter ur cykelkorgar, som har varit monterade på pakethållaren.

– Vi såg det här tillvägagångsättet i våras och det ökade dramatiskt under sommaren, för att sedan plana ut. Nu har det ökat igen, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i lokalpolisområde Göteborg city.

Så sent som igår blev en kvinna i 70-årsåldern utsatt för ett försök till stöld när hon kom cyklande på Sankt Pauligatan. En person i närheten observerade det hela och stölden fullbordades aldrig. Mellan 25 maj och 16 juni i år hade polisen 103 ärenden av den här karaktären. Under perioden 10 augusti till 20 augusti var det 21 ärenden. Nu under oktober är det så här långt 28 fall med samma tillvägagångsätt.

– Vi ser att det huvudsakligen sker när människor är på väg till eller från jobbet, mellan klockan sju och tio på morgonen, samt lite senare på eftermiddagen och kvällen. Vi jobbar nu inriktat med att förebygga och ingripa med en riktad resurs. Samtidigt är vi tacksamma om vi får in tips och iakttagelser från allmänheten, säger Ola Skogsberg.