Fyra häktade i omfattande dopningsärende

Fyra personer häktades i dag, misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt dopningsbrott. Det som startade som ett lokalt spaningsuppslag i Uddevalla har nu vuxit till ett omfattande narkotika- och dopningsärende.

Den ena misstänkta huvudmannen är hemmahörande i Uddevalla, den andra i Kungälv. Polisen bedömer att de båda är styrande i ett nätverk av försäljare, och att rekrytering till försäljningen kan ha skett via det bemanningsföretag där de båda männen har centrala positioner. 

Spaningarna mot de båda männen inleddes efter årsskiftet. Nu, ett par veckor senare, är totalt nio personer häktade i det omfattande narkotika- och dopningsärendet – men ärendet kan komma att växa ytterligare under utredningen.

Utöver de båda misstänkta huvudmännen häktades ytterligare två personer i dag. De båda tros ha stått för tillverkning och paketering i en lägenhet i Angered. Preparaten har sedan sålts via flera olika webbsajter på darknet, både inom Sverige och till utlandet.

– Det är en enorm mängd försändelser som gått ut. Vi har lyckats komma åt internethandeln och tror att det har en påverkan på marknaden – vi kan se att flera av de stora dopningssajterna nu har stängt, säger spaningsledare Per Björkman.

Hanteringen av de olagliga preparaten har skett på ett yrkesmässigt och storskaligt sätt. De beslag som gjorts i ärendet har skickats till NFC, nationellt forensiskt center, för spårsäkring. Per Björkman konstaterar att det rör sig om ”otroliga mängder”:

– Det är hundratusentals tabletter och dopningsenheter – så stora mängder att vi inte kunnat sammanställa det. Det krävdes en polisbil, en polisbuss och ytterligare en bil för att frakta alla beslag, säger han.

Jesper Rieck, chef för utredningssektionen i Fyrbodal, menar att ärendet har stor betydelse när det gäller att agera mot kriminaliteten som pågår via darknet.

– Det här är ett av de största ärendena vi haft i Fyrbodal, och kanske i region Väst, när det gäller dopning. Nu kommer vi åt det här nätverket. Personerna verkar i vårt område, men försäljningen påverkar hela landet, säger han.

Kontaktperson för media:

Per Björkman, spaningsledare i polisområde Fyrbodal, nås via polisens växel på telefon 114 14.