Livstidsdom fastställs för anstiftan till mord

Idag fastställde hovrätten livstidsstraffet för en 29-årig man som i tingsrätten dömts för två fall av anstiftan till mord i Malmö, ett på Ramels väg i mars 2017 och ett på Docentgatan i februari 2018.

- Det är väldigt ovanligt att någon blir fälld för anstiftan till mord i den grova kriminella miljön. Det har krävts stor uthållighet och proffsighet från utredarna och åklagarna för att nå hit och bara utredningen som avser mordet på Ramels väg omfattar 24 000 sidor, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö.

Nyckeln i utredningen har varit en krypterad mobiltelefon. Kryptering i en telefon gör att ingen förutom den som har rätt lösenord eller kod kan se innehållet i telefonen, men med hjälp av Norges motsvarighet till nationellt forensiskt centrum kunde krypteringen brytas.

Väl förbi krypteringen kunde utredarna se hur mordet beställts och planerats via chattmeddelanden där de inblandade personerna använt olika alias. Efter detta väntade ett digert arbete med att knyta specifika personer till de olika alias som använts i chattkonversationerna och det var här som den nu dömde 29-åringen kunde bindas till det alias som agerat som anstiftare till morden.

- Vid grova brott är det viktigt att utredningsorganisationen har en uthållighet. De personer som begår grova brott ska aldrig kunna känna sig säkra, säger Petra Stenkula.

Den 29-årige mannen har funnits i de grova kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. 29-åringen har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet.

- Det är viktigt att vi fått en fällande dom för en så här pass tongivande person inom den grova kriminaliteten. Malmö ska vara tryggt och säkert för alla och det kommer vi aldrig sluta arbeta för, avslutar Petra Stenkula.

Övergripande frågor från media rörande dagens dom besvaras av Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö. Kontakt med Petra sker via Nils Norling som nås på 010 – 56 152 00.

Frågor rörande utredningen gällande mordet på Ramels väg besvaras av kammaråklagare Lisa Åberg som nås via 010 – 56 260 10.

Frågor rörande utredningen gällande mordet på Docentgatan besvaras av chefsåklagare Pär Andersson som nås via 010 – 56 260 10.