Misstänkta för åldringsbrott häktade i Värmland

Rullator, utomhus, rynkig hand

Bild: Polisen

För några veckor sedan informerade Polisen Bergslagen om ett antal åldringsbrott som hade skett i Värmland och andra län. Nu är flera personer häktade som misstänkta för dessa brott.

Flera äldre personer har fått besök hemma i sin bostad av personer som sa sig komma från kommunen och att man behövde genomföra någon form av arbete i deras bostäder. Väl inne i bostaden har man stulit värdeföremål och bankomatkort. 

I fredags, den 1/10-21, häktade Värmlands tingsrätt 3 personer som på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänkta för flera åldringsbrott som har skett i Värmland, Skaraborg samt i södra delarna av Sverige. Sedan tidigare sitter ytterligare en person häktad som misstänkt för dessa brott. 

De misstänkta är samtliga hemmahörande i Skåne och de har ingått i en liga vars deltagare har varit mycket aktiva. Efter stölderna i bostäderna har de misstänkta gjort flera uttag, med de stulna bankomatkorten, till ett mycket högt värde. Brottsligheten är allvarlig och man har uteslutande riktat sig mot gamla personer som har bott ensamma. 

Polisen har lagt ett omfattande pussel gällande liknande händelser i stora delar av landet och detta har varit en stor utmaning, mycket på grund av den geografiska spridningen. Men genom både yttre och inre spaning, och ett i övrigt intensivt utredningsarbete, har man kunnat identifiera de nu misstänkta personerna vilka blev frihetsberövade i södra Sverige. Flera husrannsakningar har blivit genomförda på olika adresser i Sverige och man har hittat gods som kan knytas till olika målsägande. 

Det återstår fortfarande mycket arbete, med många olika ärenden och utsatta personer, för att kunna få klarhet i vad det är som har hänt och binda de misstänkta personerna till brotten.

Polisen i Kristinehamn och Östra Skaraborg håller i utredningen och man samverkar, och har samverkat, med flera andra polisområden i landet för att kunna lägga klart pusslet.

Närmast ska föremål som ofta består av smycken, klockor men även telefoner kopplas ihop med målsägande boende på olika platser. Från LPO Kristinehamns sida kommer man att lägga tid och engagemang på utredningen för att de misstänkta personerna ska lagföras för brotten.

-Den här typen av brottslighet väcker stor frustration och skapar sådan otrygghet hos de som utsätts. Det kan också finnas ett mörkertal när det gäller antalet brott utifrån det faktum att utsatta kan ha avstått att anmäla till polisen av olika anledningar, säger Eva Högfeldt Pettersson LPO-chef Kristinehamn.