Tre misstänkta åtalas för grovt koppleri och penningtvätt

Två kvinnor och en man åtalas nu vid Uppsala tingsrätt för grovt koppleri. Polisen har också identifierat ett stort antal personer misstänkta för köp av sexuell tjänst.

Under en längre tid har polisen utrett ett större ärende där nu tre personer åtalas misstänkta för grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott. Dessutom har det under utredningens gång identifierats ett stort antal personer misstänkta för köp av sexuell tjänst.

– I utredningen har det förekommit uppgifter på att det kan röra sig om så många som 1300 köpare som betalat för sex. Vi har kunnat upprätta anmälningar och inleda förundersökning gällande köp av sexuell tjänst mot ungefär 60 av dessa, säger Niklas Terlinder, gruppchef regionala utredningsgruppen för människohandel i Polisregion Mitt.

Utredningen har gett för handen att brotten pågått under flera år i Uppsala och Stockholm men även i flera andra städer runt om i Sverige.

– Starten för ärendet var när vi började i Uppsala kartlägga eskortannonser på internet. Det ”pussel” som lades i Uppsala låg till grund för förundersökningen som växte och kom att omfatta brott även i andra städer över hela landet, säger Niklas Terlinder.

Två kvinnor och en man kunde gripas i början på mars 2021 vid en samordnad polisinsats i Stockholm. De gripna anhölls senare för att därefter häktas och i dag den 29 oktober väcks åtal mot dem gällande grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott.

– Cirka tio kvinnor som kommer från Syd- och Centralamerika är målsäganden. Kvinnorna har hänsynslöst utnyttjas till att sälja sexuella tjänster bland annat i Uppsala, Västerås, Örebro och Stockholm men även i andra delar av Sverige. De misstänkta tros ha tjänat miljonbelopp på att bedriva organiserad sexhandel, säger Niklas Terlinder.

De tre misstänkta tros ha skött all kontakt med sexköparna och bestämt priser och vilka sexuella tjänster som ska utföras. Sedan tar någon av de misstänkta personerna kontakt med kvinnorna och talar om att det kommer en kund som har beställt en viss tjänst och hur mycket han ska betala. Förutom kontant betalning har betalningen i flera fall skett via en digital betaltjänst direkt till de misstänkta.

De misstänkta har bokat boendet till kvinnorna i de olika städer där de sedan bott och utfört sexuella tjänster. Kvinnorna har främst bott i lägenheter bokade via onlinemarknadsplatser för korttiduthyrning av privata bostäder.

– Ofta talar kvinnorna varken svenska eller engelska och har i och med det inte haft möjlighet att kommunicera med sexköparna utan har varit helt utelämnade till de misstänkta, säger Niklas Terlinder. 

Efter en omfattande polisutredning gällande sexhandel väcks nu åtal den 28 oktober i Uppsala tingsrätt.

Sexualbrott – lagar och fakta 

Presskontakt

Jonas Eronen, presstalesperson Uppsala

Telefon: 010-567 68 47