Åtal väckt för förberedelse till mord och andra grova brott på flera orter i söd

Åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har i dag torsdag väckt åtal mot totalt 15 män misstänkta för förberedelser till en rad grova brott som mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott med flera.

De brott som åtalet omfattar ska ha skett på ett flertal orter i södra Sverige. Brotten har planerats i huvudsak under våren 2020. Att ett så omfattande åtal nu kan väckas har möjliggjorts bland annat genom att utredarna kunnat ta del av viktigt material från krypteringstjänsten Encrochat som de misstänkta gärningsmännen använt.

- Det här är en väldigt stor utredning som krävt hårt och uthålligt arbete från våra utredare. Att åtal nu väcks visar att vi aldrig ger oss i kampen mot den grova kriminaliteten, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 9477-20

Kontakt

Förundersökning i ärendet har letts av åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Malmö. Kammaråklagarna Helena Ljunggren 010-562 61 66, Anna Edebalk 010-562 60 71 och Michael Hansson 010-562 61 65 är tillgängliga för media på telefon kl. 13-14 i dag torsdagen den 23 september.