Myndighetsgemensam insats mot bland annat illegala vapen

 • Utomhus, skog, gräns mot Norge
  Gränsen mot Norge Bild: Polisen
 • Utomhus, poliser, bilar
  Bild: Polisen
 • UAS, utomhus
  UAS användes under insatsen Bild: Polisen
 • Utomhus, vägskyltar
  Polis och tull fanns på plats vid flera olika platser på gränsen mot Norge Bild: Polisen
 • Utomhus, poliser, bilar, gräns mot Norge
  Det genomfördes många kontroller av fordon och personer Bild: Polisen
 • Utomhus, poliser, bilar
  Bild: Polisen
1/6

Under vecka 37 genomfördes en insats tillsammans med tullen, inom ramen för ett europeiskt samarbete, för att upptäcka och förhindra illegal handel med vapen, narkotikasmuggling samt illegal immigration. Syftet var också att upptäcka, lagföra och kartlägg

Under insatsen, i form av trafikkontroller vid gränsen mot Norge, samverkade polis och tull och man arbetade med respektive lagstiftning för att komplettera varandras förmågor. 

Under de tre dagar som insatsen pågick genomfördes kontroller av personer och fordon i Sälenområdet, området kring Vittjärn samt området kring Eda. Man kontrollerade både mindre och större gränsövergångar. 

Vid kontrollerna i Sälenområdet fanns, förutom polis och tull, även personal från militärpolisbataljonen vid Livgardet med. De var med i ett utbildningssyfte, för att se och lära. 

Polisen använde sig bland annat av UAS, utanför polisen kallas detta för drönare, i arbetet vid kontrollerna. Även hundpatruller fanns på plats. 

Insatschefen sammanfattar de dagar som kontrollerna genomfördes så som lyckade, främst med tanke på det bra samarbete man hade med samtliga inblandade.

Man kontrollerade ca 500 fordon och ungefär lika många personer. Man kunde inte identifiera några smugglingsbrott men några mindre tullförseelser, ett drograttfylleri och en person som skulle omhändertas enligt utlänningslagen upptäcktes. 

Majoriteten av de personer som blev kontrollerade var positiva till att polis och tull var på plats och genomförde kontrollerna.