Sänkt hastighet när påskens motormässa i Jönköping drar i gång

Under påskhelgen är det åter dags för en av Skandinaviens största motormässor i Jönköping. Evenemanget lockar alltid många besökare och trafiksituationen på E4, väg 31 och väg 40 kommer att bli besvärlig, framförallt under långfredagen och påskafton.

Motormässan i Jönköping som gjort uppehåll under pandemin öppnar återigen sina portar. Det stora antalet besökare brukar som regel ställa till stora problem med framkomligheten på vägarna runt Jönköping. Till årets motormässa har länsstyrelsen på polisens begäran därför beslutat att sänka hastigheten på E4, riksväg 31/40. Det handlar om en tillfällig hastighetsbegränsning från 80 till 70 km/tim på E4 där sträckningen är genom tätbebyggda områden genom Jönköping och Huskvarna.   Det blir också en sänkning av hastigheten från 90 till 70 km/tim på RV 40. Sänkningen tar sin början på en sträcka utanför Jönköping från samtliga riktningar in mot staden. Sänkningarna gäller mellan 15 - 17 april i syfte att minska risken för olyckor.

Polisen har stora resurser igång under hela påskhelgen, du som bilist måste stundtals räkna med både köer och tillbud, värst blir det på långfredag och påskafton.

- Trafiken är vårt högsta fokus under påsken och vi ser på helgen som en så kallad särskild händelse som kräver både nationella och regionala förstärkningar. Vi jobbar med hastighetskontroller, dirigering, fordonskontroller och andra åtgärder för att undvika allvarliga olyckor eller andra tillbud, säger Tobias Åkerberg, biträdande stabschef för polisens kommendering.

- För bilister som ska till själva mässan gäller det att ge akt på den skyltning som finns och för bilister som är på genomfart via E4 gäller det att vara förberedd på att framkomligheten längs infarterna till Jönköping stundtals kan vara starkt begränsad, framförallt under förmiddagen på långfredagen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverkets och Polisens råd till dig som ska till mässområdet eller passera Jönköping under påskhelgen

  • Förvänta dig köer.
  • Var uppmärksam på vägvisning till mässområdet.
  • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan komma förbi.
  • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt, lyssna på SR P4
  • Om du måste gå ur bilen, gå absolut inte ut på körbanan.
  • Håll hastighet och avstånd.
  • Ta inga riskfyllda beslut.
  • Ingen mobil bakom ratten, den sköter passagerarna åt dig.
  • För dig som bor i Jönköping med omnejd, låt bilen stå hemma, åk kollektivt.

Kontakter:
Trafikverket Bengt Olsson, presschef 070-357 46 29
Trafikverkets presstjänst 0771-33 11 50
Polisområde Jönköping, Tobias Åkerberg, biträdande stabschef, nås via mejl till: ulla.andersson-jarl@polisen.se