Stora beslag av fyrverkerier i polisområde Blekinge nordöstra Skåne under nyår

Under veckan mellan jul och nyår gjorde polisen en insats för att minska olagligt användande av fyrverkerier. Sammanlagt beslagtogs över 600 fyrverkeripjäser.

Under dagarna efter julhelgen fram till nyårsafton gjorde polisen i Blekinge nordöstra Skåne en satsning för att minska det olagliga användandet av nyårsfyrverkerier. En stor mängd fyrverkerier togs i beslag och många personer kontrollerades av polisen, de flesta ungdomar.
– Det är anmärkningsvärt att många ungdomar har och använder nyårsfyrverkerier trots att det finns en 18-årsgräns, säger Hans Kjaersgaard som är polisområdeschef i polisområde Blekinge nordöstra Skåne. De yngsta som vi påträffat med raketer är i 11-årsåldern. Här måste vårdnadshavarna ta ett större ansvar. Risken för olyckor är mycket stor och barn förstår inte hur stor skada fyrverkerier kan göra.

Problemen har varit störst i lokalpolisområde Karlskrona och lokalpolisområde Kristianstad, men även i lokalpolisområdena i Hässleholm och Karlshamn har det varit problem. I Karlshamn var det under nyårsafton mycket okontrollerat skjutande på torget och en polis träffades av en nyårsraket.
– Lyckligtvis klarade sig polisen utan allvarligare skador, säger Hans Kjaersgaard, men att man skjuter raketer mot blåljuspersonal är helt oacceptabelt. Här är det två ungdomar som är misstänkta gärningsmän, en 18-åring och en 16-åring.

Kameror och drönare bra verktyg

Under insatsen har polisen satt upp tillfälliga övervakningskameror och använt så kallade drönare i Kungsmarken i Karlskrona och Gamlegården i Kristianstad. Det har gett en mycket bra lägesbild i realtid och ledde till flera lyckade ingripanden.
– Det underlättar mycket för oss att kunna följa i realtid vad som händer, säger Hans Kjaersgaard. Vi kan avgöra när vi ska ingripa och mot vem. Till exempel sköts fyrverkerier från en balkong i Kristianstad och med hjälp av drönare kunde vi snabbt ta oss till rätt lägenhet och ingripa.

Resultat av insatsen

Under insatsen genomfördes en stor mängd kontroller och mycket fyrverkerier togs i beslag. Utöver ingripanden kopplade till nyårsfyrverkerier gjordes även ingripande bland annat gällande narkotikabrott, drograttfylleribrott och ofredanden.

Lokalpolisområde Karlskrona

417 beslag av nyårsfyrverkerier, 8 personer som avvisats från en plats, 48 personer visiterades och 3 fordon genomsöktes.

Lokalpolisområde Karlshamn

13 beslag av nyårsfyrverkerier 48 personer visiterades och 3 fordon genomsöktes.

Lokalpolisområde Kristianstad

172 beslag av nyårsfyrverkerier, 5 personer som avvisats från en plats, 107 personer visiterades och 15 fordon genomsöktes.

Lokalpolisområde Hässleholm

4 beslag av nyårsfyrverkerier, 15 personer visiterades och 5 fordon genomsöktes.