Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Andreas bytte bana – blev polis efter 40

Manlig polis framför polisbil

– Det finns flera beröringspunkter mellan yrkena präst och polis.

När prästen Andreas Hernqvist, 49, berättade att han ville bli polis möttes han först av förvåning från sin omgivning – sedan förståelse.

–  Det finns flera beröringspunkter mellan yrkena präst och polis. Båda jobben handlar om att möta och samtala med människor och om att hjälpa till. Sedan finns det såklart stora skillnader också. Jag brukar skämta om att jag har förkunnat förlåtelse i 20 år men nu är det lagen som gäller.

Idén att plugga till polis kom dock rätt plötsligt.

Andreas Hernqvist befann sig i en jobbsituation som han vantrivdes med och ville byta bana. Polisyrket verkade vara omväxlande och spännande. Där träffar man människor i alla möjliga lägen och där finns en stor bredd på både tjänster och uppdrag.

Tidigare i livet har Andreas Hernqvist funderat på att bli polis, men har slagit bort tankarna eftersom han gjorde vapenfri tjänst som ung och trodde att det skulle ligga honom till last, och att han hade hört att man måste ha en viss längd.

Efter att ha tagit reda på att han visst kunde bli polis, började han genast fylla i en ansökan, innan han påminde sig själv om att det kanske var en bra idé att prata igenom beslutet med sin fru först.

– Jag missade ansökningsdagen, men fick därför ett tag på mig att landa mer i tanken och prata igenom med min fru om hur kombinationen präst och polis skulle fungera. För finns det möjligheter att jobba som både polis och präst kanske jag gör det.

Om han någonsin tvekade att bli polis på grund av sin ålder? Inte alls. Det finns flera fördelar att komma in i yrket med några år på nacken, tycker han.

– Ett minus med min ålder är att jag skulle kunna vara lite sämre fysiskt, men det har inte varit ett problem för mig. Jag är ingen atlet men jag tränar och håller mig i form. Snarare upplever jag att min erfarenhet är en styrka. Ibland måste man ha sett, mött och pratat med människor för att förstå hur andra kan ha det.

Som äldst i klassen är Andreas Hernqvist nu i sluttampen på sin aspirantutbildning i Uddevalla och väntar på besked om att bli godkänd eller inte. När han är klar vill han först testa att jobba i yttre tjänst.

– Att jobba som ingripande polis är bland det roligaste jag har gjort i mitt liv. Innan var jag lite nervös för att behöva bråka och brottas med folk. Men efter ett ärende häromveckan där vi hade ett rätt stökigt bråk som vi löste hur bra som helst, så känner jag mig nu mycket tryggare. Man är faktiskt alltid två och är situationen för farlig kan man oftast backa.

Viktigaste egenskapen hos en polis är att kunna växla mellan olika sinnelag – att kunna vara lugn i ena stunden men också rapp och kvick när situationen kräver det, tycker Andreas Hernqvist.

– Man måste kunna skoja i polisbilen, men rätt vad det är ropas en situation ut i radion och då måste man kunna koppla om. Men det funkar inte heller att gå runt och bära med sig allt det jobbiga i tjänsten.