Anna bytte bana – blev polis efter 40

Kvinnlig polis

Med erfarenhet av taxiyrket och med hjälp av en personlig tränare klarade Anna polisutbildningen.

"Först såg jag bara hindren"

Med erfarenhet av taxiyrket och med hjälp av en personlig tränare klarade Anna Oscarsson Larsson polisutbildningen som snart 40-åring.

Anna Oscarsson Larsson, 51, hade jobbat som barnskötare och kört taxi när hon sökte jobb som radiokommunikatör på polisens länskommunikationscentral. Med flera års erfarenhet inom taxiverksamhet tyckte hon att det lät som likvärdiga arbetsuppgifter att hantera inkommande samtal och vara behjälplig med information.

Intresset för att själv få arbeta som ingripandepolis väcktes när hon jobbade nära den yttre verksamheten.

– Men samtidigt såg jag bara hindren. Skulle jag som en 1,61 lång snart 40-åring, med tre barn och ofullständiga gymnasiebetyg, sätta mig i skolbänken igen?

Istället började Anna Oscarsson Larsson en tjänst som utbildare inom polisens radiosystem på Polishögskolan och fick därmed mer insyn i utbildningen.

– Jag började prata med folk som sa att de tyckte att jag skulle passa ypperligt som polis. Till slut kände jag: Varför inte? Det här ska nog även jag klara av.

Men innan Anna Oscarsson Larsson kunde genomföra testerna var hon tvungen att komma i bättre form. Med hjälp av en personlig tränare kunde hon efter ett halvår genomföra antagningstesterna utan problem. Och även om utbildningen var tuff i början blev hon snart övertygad om att hon hade hamnat helt rätt.

– Lärarna var väldigt peppande och jag kände tidigt att vi alla hade samma mål. Jag fick backning av både familj och kollegor som sa att det här skulle passa mig eftersom jag har lätt att kommunicera med människor.  

Efter utbildningen och en tid i yttre tjänst blev Anna åter igen utbildare för polisens radiosystem. Idag är hon områdespolis i Umeå.

Att hon bytte bana och blev polis har hon inte ångrat en sekund.

– Bredden är det fantastiska med det här yrket. Man får vara där det händer och hjälpa till, både i det lilla och i det stora. Alltifrån personen som står där och har fått sin cykel stulen, till tragiska händelser.

Att förstå sig på lagarbete, vara lyhörd och öppen inför det faktum att saker sällan är så svarta eller vita som de kanske först ser ut som på ytan,
är viktiga egenskaper att besitta för en polis, menar Anna Oscarsson Larsson.

– Vissa kan säga: Det är väl bara att sluta med drogerna, men det är inte så lätt och det måste man ha förståelse för.

Anna Oscarsson Larsson vill uppmana andra som tvekar att studera till polis på grund av sin ålder att faktiskt våga.

– Har du ens tänkt tanken ska du absolut söka. Det finns enorma utvecklingsmöjligheter och det är ett yrke som innebär att man får vara med om både glädje och sorg. Det låter kanske klyschigt men jag har alltid tänkt att jag jobbar för medborgaren oavsett vad, och det är väldigt givande.

Möt tre personer som bytt bana

En präst, en taxichaufför och en undersköterska. Möt tre personer som bytt bana mitt i livet och inte låtit åldern stoppa dem från att nå sin dröm att bli polis:

Andreas Hernqvist

Anna Oscarsson Larsson

Pernilla Englund