Pernilla bytte bana - blev polis efter 40

Kvinnlig polis

Fyrbarnsmamman Pernilla Englunds arbetade som undersköterska när hon förverkligade sin dröm om att bli polis.

"Jag gjorde en omstart i livet"

Fyrbarnsmamman Pernilla Englunds arbetade som undersköterska när hon förverkligade sin dröm om att bli polis.

Redan som 16-åring visste Pernilla Englund, 46, att hon ville bli polis. Att få göra något konkret för samhället och jobba med människor var det som lockade. Men det skulle dröja många år innan hon tog steget. I gymnasiet gick hon vårdprogrammet för att det, enligt SYO-konsulenten, var ”bra att ha” inför en eventuell polisutbildning. Men någonstans kom hon av sig och började istället jobba som undersköterska.

– Sedan skaffade jag barn och hus väldigt tidigt så då kändes det inte aktuellt att plötsligt byta karriär.

Efter sin skilsmässa ville hon göra en omstart. Och tack vare stöttning och uppbackning från en bekant som jobbade som polis, tog Pernilla Englund upp sin gamla dröm, trots att hon var ensamstående med fyra barn och egentligen såg sig själv som lite för gammal för att börja om.

Pernilla fick en flygande start. Som tidigare längdskidåkare och orienterare med intakt tävlingsinstinkt, var antagningstesterna bland det roligaste på hela utbildningen tycker hon.

– Varje gång jag fick besked om att jag hade gått vidare var det som att vinna högsta vinsten.

Som nyexaminerad polis började Pernilla Englund att jobba i yttre tjänst innan hon påbörjade sin nuvarande roll som ungdomsutredare i Köping.

Pernilla, som tidigare varit idrottsledare, visste redan från start att hon ville jobba med ungdomar, eftersom hon anser att det är ett sådant viktigt uppdrag – det är här det kan gå snett och här man faktiskt kan göra skillnad.

Men det krävs vissa färdigheter för att hantera ungdomarna på ett bra sätt.

– Många av de jag träffar har olika diagnoser och andra svårigheter så det är viktigt att inte gå i gång och bli förbannad för att de inte beter sig så som jag förväntar mig, även om man såklart inte får bete sig hur som helst. Tålamod kommer man långt med.

Även om det finns likheter mellan att arbeta som undersköterska och som polis, finns det också en hel del som skiljer yrkena åt.

 – Som undersköterska kunde jag i högre utsträckning ta av mig arbetskläderna och gå hem. Men polis är jag hela tiden och folk kommer gärna fram i matbutiken och vill prata polisiära problem, speciellt när man bor på en liten ort som jag gör.

Men Pernilla Englund är glad att hon tog beslutet att byta yrke. Annars hade hon troligtvis alltid gått omkring och funderat hur det hade varit om hon hade vågat bytt bana.

– Jag har aldrig ångrat att jag pluggade till polis, det enda jag i så fall har ångrat är att jag inte gjorde det tidigare i livet.

Att poliskåren ska bestå av människor i olika åldrar ser hon som en självklarhet.

– Båda delarna behövs. Som ung kanske man är bättre på att hantera skiftomställningar exempelvis. Men när man är äldre så har man ofta ett annat lugn och mer tålamod.  

De bytte bana

En präst, en taxichaufför och en undersköterska. Möt tre personer som bytt bana mitt i livet och inte låtit åldern stoppa dem från att nå sin dröm att bli polis:

Andreas Hernqvist

Anna Oscarsson Larsson

Pernilla Englund