Prata om droger med din tonåring

I dagarna delar Polisen ut ett brev med narkotikainformation till tonårsföräldrar via skolorna i Uppsala kommun. -Gränsen mellan tobak, alkohol och narkotika har suddats ut och det är viktigt med rätt information, säger narkotikapolisen Magnus Hänström.

Poliser pratar med ungdomar i UppsalaMånga som provar droger för första gången börjar med alkohol i någon form och oftast är det öl och cider som testas. Tillsammans med alkohol förekommer även rökning av vanlig tobak så kallat feströkande bland ungdomar. För en ungdom som vant sig vid tobaksrökning är risken betydligt större att prova narkotika jämfört med ungdomar som aldrig rökt. De ungdomar som provar att röka cannabis gör det oftast i samband med att de druckit alkohol.

Cannabis är den vanligaste förekommande narkotikan bland ungdomar. Narkotikabruk medför ökade risker för olika typer av skador som kan vara antingen medicinska eller sociala (CAN).

Det allra flesta ungdomar testar idag inte narkotika, men ungdomar är känsligare mot grupptryck, de tar ofta risker och får starkare kickar av droger. Det är extra farlig då det är under ungdomsåren som vi skapar förutsättningar för resten av livet när det handlar om att bygga självkänsla, skaffa sig en identitet, utbildning och knyta sociala relationer.

- Många unga är mer oroliga för att åka fast eller avslöjas än för hur drogerna påverkar deras hälsa, säger Magnus Hänström.

Pojkar har i större utsträckning provat narkotika jämfört med flickor. I sjuan är omfattningen av narkotikabruk minimal, men i nian har 1 av 10 pojkar provat någon form av narkotika. I tvåan på gymnasiet har nästan 2 av 10 elever provat narkotika, både flickor och pojkar. (Liv och hälsa Uppsala 2011)

Föräldrar stiftar sannolikt först bekantskap med bakruset om barnet druckit alkohol. Han eller hon är då oftast trött, verkar håglös och likgiltig eller mår allmänt dåligt. Mycket svårare är att upptäcka om barnet tagit narkotika eller narkotikaliknande preparat.

Tecken att vara vaksam på vid narkotikabruk

Det man som förälder kan vara vaksam på är ett ändrat beteende. Många tecken kan sammanfalla med en vanlig tonårsutveckling och det kan vara svårt att skilja det ena från det andra. Det är viktigt att ta sin oro på allvar och prata med sitt barn. Pratar ni med era barn mer allmänt om droger kommer ni säkert att få signaler som ni kan fånga upp. En person som är på väg in i ett missbruk eller som redan är i ett har svårt att inte försvara drogen och användandet.

De säger sannolikt inte att de själva använder men tycker att lagstiftningen är onödig och att drogen inte är så farlig. Vidare tecken kan vara att ungdomen plötsligt byter ungängeskrets. Var då intresserad och nyfiken på vilka de nya kamraterna är och kanske rent av ställ frågan varför de bytt umgänge.

Några klassika tecken att ta fasta på:

 • Pengar lånas eller försvinner, Prylar säljs.
 • Ovanligt många telefonsamtal/mobilen/Internet
 • Alltid på väg ut.
 • Nya och i sammanhanget okända kompisar
 • Otillgänglighet - allt förtroligt prat är som bortblåst
 • Föraktfull inställning till gamla kompisar, intressen, familjen och skolan, Nya ideal
 • Slö och nedstämd.
 • Arg och aggressiv
 • Konstig blick och ostadiga rörelser
 • Röda ögonvitor
 • Ofta snuvig och täppt i näsan
 • Mycket godissugen och törstig
 • Sover oroligt och har mardrömmar
 • Skolk

Källa: Föräldraföreningen mot narkotika, www.fmn.org.se

Nyhet från

Polisen Uppsala län

112 vid larm
114 14 övriga ärenden