Fyra berättelser om FPU

Ulrika, Daniel, Anna och Victoria sammanfattar sina intryck och erfarenheter av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Fyra porträttbilder, en man och tre kvinnor

Ulrika: "Att pressa sig till det yttersta och lyckas är väldigt roligt och lärorikt."

Daniel: "Genom att kombinera två världar kan jag nu löpa hela linan ut."

Anna: "Det bästa var alla härliga människor jag träffat."

Victoria: "Det lärde mig mycket om hur jag agerar när jag blir satt i oväntade situationer."

Ulrika, förundersökningsledare (f.d civil förundersökningsledare)

”Det bästa med den komprimerade polisutbildningen var att tillsammans med sina klasskamrater lyckas övervinna saker man inte trodde att man kunde tidigare. Att lära sig hur man presterar under extrem stress, att hela tiden pressa sig till det yttersta och lyckas med det är väldigt roligt och lärorikt. Utbildningen tillförde en ny dimension till mitt yrke. Jag ville också utmana mig själv och visa att man, trots att man är lite äldre, kan klara av utbildningen.

Om man ska söka ska man tänka på att det kommer vara ett tufft och intensivt 1,5 år, men det är det värt. Jag träffade fantastiska kollegor från hela Sverige, personer jag aldrig skulle ha träffat annars, och jag har fått vänner för livet.”

Daniel, förundersökningsledare med polisiär befogenhet (f.d. civil utredare)

”Första veckan när vi provade ut våra vapen tänkte jag - hur ska det här gå? Det flög ”grejer” överallt, visserligen i övningssammanhang, men under den här perioden såg jag hur kollegorna snabbt med lärarnas handledning och erfarenhet växte med uppgiften.

Med 15 års utredningsvana inom myndigheten, bakgrund som ordningsvakt och inom det militära trodde jag mig lätt kunna glida igenom den komprimerade versionen av polisutbildningen. Men den höga studietakten på 1 år var jobbigare än jag trott och det krävdes en ansenlig ansträngning från min sida för att komma i mål.

De mest minnesvärda delarna för egen del är alla praktiska moment på campus med alla engagerade och duktiga lärare. Mest oväntat var när vi hade examination i OC-sprayen. Med ”pepparspray” i ögonen ska du utföra en rad moment med lugnet i behåll. Då upptäckte jag att jag knappt kände någon smärta, jag är en av de få personer som är ”immun” mot den.

Som civil utredare är du begränsad av vad du får göra operativt. Polisutbildningen slöt cirkeln på min yrkesresa. Genom att kombinera två världar kan jag nu verka hela linan ut. Det har gjort mig mer komplett i min yrkesroll. Ibland tar jag också extrapass som ingripandepolis vilket är både kul och utvecklande.”

Anna, polis (f.d. kriminolog och civil brottsutredare)

”Som civilanställd brottsutredare kände jag mig lite bakbunden. Det är många spännande tjänster man inte kan söka och arbetsuppgifter man inte kan utföra om man inte är utbildad polis.

Eftersom utbildningen är komprimerad till 1,5 år var det väldigt intensivt, mer krävande men också mycket roligare än jag trodde. De praktiska delarna, med skjutning och bilkörning, var helt nytt för mig och väldigt tufft.

Tidigare i livet har jag undvikit att göra saker jag inte är bra på men polisutbildningen har gett mig bättre självförtroende. Jag har lärt känna mig själv, vem jag är som person.

Det bästa var alla härliga människor jag träffat och att jag efter aspiranten kunde stanna kvar i yttre tjänst. De flesta i min klass gick tillbaka till sina tidigare tjänster efter aspiranten, jag är väldigt glad över att jag kunde stanna kvar på IG ett tag till!

Är du akademiker och har ett jobb som är kul men känner att du vill ha lite mer action i vardagen och vill prova på ett jobb där du aldrig har tråkigt? Gör som jag, sök!”

Victoria, gruppchef med polisiär befogenhet på bedrägerisektionen

”När möjligheten dök upp tog jag den. Studiemässigt var jag beredd på att det skulle bli intensivt att gå polisutbildningen i komprimerad form.

Men det är många praktiska moment man inte kan förbereda sig på. Till exempel de fysiska teknikerna och metoderna där man lär sig greppa varandra. Då har man figuranter som testar en i olika situationer.

Vi hade en tjej i vår grupp som var så himla rolig när hon gick in i de här rollerna, som när vi skulle omhänderta en berusad person eller någon som bar vapen. Det lärde mig mycket om hur jag agerar när jag blir satt i situationer där jag inte vet vad jag har att förvänta mig.

Eller som när vi fick testa OC-spray. Då ska du springa iväg, hantera en batong, sätta handbojor osv medan snor och tårar rinner för att du har pepparspray i ögonen.

Jag har också lärt mig hur jag, som inte är jättestor, ska hantera en person som är två meter lång. Det hade jag ingen aning om innan.

Jag har fortfarande kvar min ordinarie tjänst inom polismyndigheten, men tack vare utbildningen har jag nu polisiär befogenhet vilket innebär att jag kan bidra mer till våra utredningar då jag har rätt att gripa personer, göra husrannsakningar, ta beslag, hjälpa till vid häktningsförhandlingar eller åka på span.

Har du akademisk bakgrund, vill testa något nytt - kanske något som betyder mer för samhället – och känner dig redo? Då tycker jag att du också ska söka!”

Funktionsinriktad polisutbildning