Traineer 2019/2020 berättar

I september 2019 drog den andra omgången av traineeprogrammet på polisens IT-avdelning igång. Här berättar våra 17 traineer bland annat om varför de sökte just till polisens IT traineeprogram och hur det är att jobba på polisens IT-avdelning.

Trainee 2019/2020 - polisens IT

Trainee 2019/2020 - polisens IT

Alexander Karlsson

Ålder: 25 år
Utbildning: Civilingenjör inom it med master i Interaktionsdesign, Chalmers
TraineerollL:  UX-Designer

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

För mig var det väldigt viktigt att arbeta med något som jag känner gör skillnad och därför kändes polisen som en naturlig arbetsgivare där man kan se samhällsnyttan väldigt konkret. Det kan låta klyschigt att säga så när man talar om polisen men det känns verkligen som att man bidrar till samhället när man går till jobbet på morgonen.

Jag ville dessutom hitta en arbetsgivare där jag kände att man kunde utvecklas och göra karriär inom organisationen, vilket man kan i en stor organisation som Polismyndigheten. Därför kändes det perfekt när jag läste om polisens traineeprogram, där man får allt det inom ett program som ger dig en bra väg från utbildningen ut i arbetslivet.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Det är fantastiskt kul! Man lär sig otroligt mycket och får en jättebra introduktion till sitt arbete och om myndigheten som helhet, jag hade ingen aning om hur mycket olika saker polisens IT-avdelning gjorde innan jag började på traineeprogrammet. Man varvar traineeaktiviteter med ordinarie arbetsuppgifter i hemmagruppen vilket gör att du kan lära dig din roll och komma in i arbetet i ett lagom tempo. Alla jag träffat är jättegoa och välkomnande och man får kontakter inom många olika delar av myndigheten som många som arbetat här länge inte har.


Beata Syrén Martinsson

Ålder: 23 år
Utbildning: It-forensik och informationssäkerhet
Traineeroll: Informationssäkerhetsspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Att söka till ett traineeprogram direkt efter examen kändes som en trygghet då du får det stöd du behöver för att kunna växa i din yrkesroll. Jag sökte till just polisen då det är en spännande arbetsplats och jag vill att mitt arbete ska göra skillnad.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Det är både roligt och lärorikt! Det finns en stor gemenskap inom polismyndigheten och man känner sig verkligen välkommen. Vi traineer får ta del av presentationer från olika avdelningar, samt gå på studiebesök, vilket ger oss en bra introduktion av polismyndigheten. Mötena med de olika avdelningarna breddar även vårt kontaktnät, vilket både är roligt och positivt för framtiden.


Samuel Hozjan

Ålder: 37 år
Utbildning: Data- och systemvetenskap, Stockholms universitet
Traineeroll: Systemutvecklare - mobilitet

Varför jag sökte till polisens IT-avdelning:

Efter min examen såg jag fram emot att få använda det jag lärt mig till att göra något meningsfullt. Jag sökte till Polismyndigheten då jag såg det som en möjlighet att vara delaktig i ett sammanhang som arbetar för att göra en verklig skillnad för samhället.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens it som arbetsplats:

Det är väldigt roligt och spännande att få arbeta med moderna tekniker i uppdrag som jag upplever verkligen gör skillnad. Det finns dessutom en enorm kompetens bland mina trevliga kollegor vilket bidrar till att jag utvecklas och stärks i min yrkesroll. I traineeprogrammet ingår presentationer, studiebesök och verksamhetspraktik som ger en bred insikt i Polismyndighetens arbete. Alla traineer är utspridda i olika arbetsgrupper inom myndigheten vilket ger ett brett kontaktnät som jag tror kommer bli ännu mer värdefullt med tiden. Vi har också en väldigt fin gemenskap i traineegruppen!


Samuel Murray

Ålder: 26 år
Utbildning: Civilingenjör Teknisk Fysik, KTH
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag letade efter ett traineeprogram då jag tänkte att det skulle vara en bra introduktion till arbetslivet. Dessutom ville jag ha ett jobb där jag kunde känna att jag bidrar till nånting större, och polisen kändes därför väldigt intressant. När jag sen hörde om allt kul min kompis, som var trainee året innan, fick vara med om blev valet lätt!

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Polisens IT-avdelning är stor, men den känns inte gammal och mossig. Tvärt om blev jag imponerad av hur moderna tekniker och arbetssätt man använder. Det känns också som att folk är öppna för nya tankar, vilket får en att känna sig väldigt välkommen.

Som trainee får man vara med om jättemycket roligt och se många olika delar av myndigheten, på ett sätt som ”vanliga” anställda inte får. Dessutom gör traineeprogramet att man känner folk i massa olika grupper av IT-avdelningen, vilket är kul.


Viktoria Hamnér

Ålder: 24 år
Utbildning: Data- och systemvetenskap, Stockholms universitet
Traineeroll: Produktspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag tyckte polisen lät som en spännande arbetsplats och traineeprogrammet på IT-avdelningen stack ut i mängden. Jag lockades av möjligheten att jobba med något som gör skillnad i samhället och ansvaret det innebär. Efter att ha läst en väldigt bred utbildning kände jag mig lite osäker på vad jag faktiskt ville jobba med inom IT. Att vara trainee på en stor IT-avdelning som polisens kändes som en trygg övergång från studierna till arbetslivet då det finns gott om kompetens, spännande arbetsområden och möjligheter att utvecklas här.

Hur är det att vara trainee på polisens it/hur är polisens it som arbetsplats:

Det är otroligt kul och lärorikt att vara trainee på polisens IT-avdelning. Upplägget är bra och välplanerat, presentationer varvas med studiebesök och arbete i våra hemmagrupper. Jag har inte bara fått lära mig mer om polisens verksamhet utan om hela samhället, på bara några veckor. Alla har varit nyfikna och välkomnande vilket gör det lätt att be om hjälp eller fråga om råd. Det är dessutom väldigt kul att gå traineeprogrammet med så många andra nyexaminerade, vi delar erfarenheter med varandra och ordnar roliga aktiviteter.


Sofia Linevik

Ålder: 24 år
Utbildning: Civilingenjör Medieteknik vid Linköpings universitet
Traineeroll: Systemutvecklare Mobilitet

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

När jag blev informerad om att polisen erbjöd ett traineeprogram kändes det som en perfekt arbetsgivare att få påbörja min yrkesroll hos efter examen. Delvis för att kunna bidra till samhället men också för att få jobba nära slutanvändarna, poliserna! Att få vara med att utveckla polisens verktyg och därmed underlätta och förbättra deras arbetsmiljö kändes som en spännande utmaning och ett intressant uppdrag som jag gärna ville vara en del av. Jag sökte rollen som systemutvecklare med inriktning mobilitet eftersom jag haft ett intresse för app-utveckling under min studietid.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Framförallt är varje arbetsdag spännande och lärorik! Att varje dag få möta och arbeta med kollegor som är drivna och kompetenta samt se den nytta produkterna gör för verksamheten inspirerar mig varje dag. Att vara trainee på polisens IT-avdelning innebär att man får en inblick i hur sektionerna arbetar men även hur de samarbetar med varandra. Vi har fått ta del av många intressanta föreläsningar varvat med praktik och arbete i hemmagruppen vilket är ett upplägg som passat mig väldigt bra. Traineeprogrammet har gett mig en stor fördel som anställd på IT-avdelningen eftersom det gett mig ett kontaktnät som sträcker sig över flera sektioner men också en förståelse för hur polisen arbetar med it!


Rebecca Mikaelsdotter

Ålder: 26 år
Utbildning: Master inom informationssäkerhet, Stockholms universitet
Traineeroll: Informationssäkerhetsspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Anledningen till varför jag sökte den här tjänsten är mitt starka intresse för IT-säkerhet. Varför jag sökte mig till polisen är för att det känns som en spännande och viktig arbetsplats. Det är viktigt för mig att arbeta med något jag anser är meningsfullt, där jag känner att jag gör nytta och förbättrar något, därför känns det extra roligt att arbeta med säkerhetsfrågor på nationell nivå där jag kan bidra till Sveriges säkerhet. Dessutom känns Polismyndigheten som en bra plats att utvecklas och klättra inom. Att börja i en trainee roll känns bra då programmet ger en bred inblick av hela Polismyndigheten och ger möjligheten att naturligt växa in i yrkesrollen vilket jag tror ger en fördel och effektiviserar mitt arbetssätt.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Det är verkligen intressant att arbeta på polisens IT-säkerhetsenhet. Att varva vanliga arbetsuppgifter med trainee aktiviteter såsom föreläsningar, studiebesök och praktik på andra enheter och orter, gör det otroligt roligt; samtidigt ger det en bra överblick och förståelse av hela polisverksamheten. Vi skapar även ett brett kontaktnät, vilket är en viktig del inom polisen.


Alexander Schubert

Ålder: 28 år
Utbildning: Data- och Systemvetenskap
Traineeroll: Systemutvecklare – E-tjänster

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag ville ha en traineetjänst för det känns tryggt medan man växer in i sin roll. Varför det blev just hos polisen är p.g.a. att jag har jobbat hos Polismyndighetens IT tidigare och de lämnade ett starkt intryck hos mig samtidigt som det är viktigt för mig att göra samhällsnytta i mitt arbete.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Väldigt kul! Jag känner mig välkommen och trainee tjänsten gör så att jag får ett brett kontaktnät inom myndigheten.


Anna Lindelöf

Ålder: 27 år
Utbildning: Civilingenjör i Datateknik, KTH
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag hade tidigare varit på it-avdelningens öppet hus och hade därifrån fått ett bra intryck. Att jobba på polisen gav mig också möjligheten att arbeta med något som är meningsfullt för mig. I ansökan nämndes även att man hade börjat utforska möjligheten att använda AI, vilket direkt fick mig att söka då det var det jag ville jobba med.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Att vara trainee på polisens IT-avdelning är otroligt kul! Vi får en spännande inblick i många olika områden av Polismyndigheten och har samtidigt ett bra stöd från varandra. Det finns en stor bredd inom IT-avdelningen och en stor vilja att jobba nära med användarna av våra system. Då det är en myndighet så kan det ibland behövas lite tålamod med vissa processer, men det vägs oftast upp av den motivationen man känner då man tänker på den nytta som polisens it bidrar med varje dag.


Oskar Lindholm

Ålder: 27 år
Utbildning: Datavetenskapliga programmet, Uppsala universitet
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag hade länge känt att jag efter examen ville jobba med något där man kunde vara med och göra skillnad i samhället. Jag hade också tänkt att ett traineeprogram skulle vara en bra ingång i arbetslivet, därför passade polisens traineeprogram perfekt.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Polisen är en spännande arbetsplats där man har nära kontakt med verksamheten. Alla är väldigt trevliga och man känner sig verkligen välkommen. Att sedan under ett halvår få komma in i myndigheten som trainee är en fantastisk möjlighet. Inom traineeprogrammet får vi introduktioner till och får besöka alla möjliga olika delar av Polismyndigheten, inte bara IT-relaterade avdelningar.


Greta Nordin

Ålder: 25 år
Utbildning: Data och systemvetenskap kandidatprogram, Stockholm
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag träffade polisen på en arbetsmässa under år två av min utbildning. Jag fick då chansen att diskutera polisen som arbetsplats och jag kände direkt att polisen var en attraktiv arbetsplats för mig. Chansen att få vidare utvecklas inom systemutveckling i en organisation där jag får göra samhällsnytta varje dag var en stor drivkraft till varför jag sökte polisens traineeprogram. Jag lockades även av tanken på att starta min karriär genom ett traineeprogram eftersom det ger mig möjligheten att få en djupare inblicka i hela organisationen. Jag lockades också av vetskapen att det skett en stor satsning på polisens IT-avdelning de senaste åren.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Jag trivs mycket bra! Det har varit tre intensiva månader då vi varje vecka får träffa olika avdelningar för att få en inblick i deras arbete hos polisen. Jag har blivit väl omhändertagen av mina nya kollegor och mina arbetsuppgifter är spännande och lärorika. Traineeprogrammet har hjälpt mig knyta kontakter över hela organisationen vilket underlättar som ny på arbetet. Det märks att övriga verksamheten ser positivt på trainee-programmet och alla bidrar med den kunskap och erfarenhet de har för att välkomna oss på bästa sätt. Jag är väldigt glad att jag valde ett trainee-program och framför allt hos polisen.


Amilia

Ålder: 23 år
Utbildning: Kandidat i systemvetenskap och master i Information Systems från Lunds universitet
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag sökte till polisens IT-traineeprogram för att det lät kul att få arbeta som systemutvecklare i en organisation där man får arbeta nära verksamheten och samtidigt kunna göra en nytta för samhället. Jag tyckte också att det verkade spännande att få jobba på en stor IT-avdelning där det händer mycket och finns stora möjligheter att få lära sig mycket. Jag såg det också som en fördel att komma in som trainee för att få en inblick i flera delar av polisens verksamhet.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Det är väldigt kul att vara trainee på polisens IT-avdelning. Jobbet är mycket varierande där dagarna varieras med arbete i sitt team, föreläsningar, studiebesök och praktik. På bara några få månader har vi traineer fått se stora delar av polisens verksamhet vilket är en unik möjlighet. Dessutom blir vi traineer väl omhändertagna och alla är måna och vill att vi ska trivas och komma in i våra arbetsuppgifter.


Luna Tulande

Ålder: 28 år
Utbildning: Datavetenskap på Stockholm universitet
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag sökte till polisens traineeprogram eftersom det känns som ett bra start på yrkeslivet. Jag jobbade tidigare på ett jobb där att hjälpa andra var det huvudsakliga målet och när jag fick veta om IT-traineeprogrammet på polisen då kändes det som det perfekta jobbet: att kunna hjälpa andra (alltså hela samhället) och kunna göra det genom IT/programmering. Dessutom sökte jag till programmet eftersom att tänka sig att jobba på polisen känns det så kul när man inte är polis själv, man kan känna sig stolt över att vara med i en imponerande myndighet samt att bidra till ett bättre samhälle.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Att vara trainee på polisen är jätteroligt och spännande, vi får presentationer från olika avdelningar i myndigheten, framför allt från IT-avdelning, vilket ger dig en bra bild av myndigheten såsom tjänsten att bygga upp en stor kontakt-nätverk redan från början. Dessutom får man göra studiebesök, till och med i andra städer, vilket är superspännande då får man se hur vissa delar av verksamheten jobbar på riktigt. Man känner sig väldig välkommen in på jobbet, i varje presentation såsom i hemmagruppen samt i korridorer får man höra hur entusiastiska alla är över traineeprogrammet, det bästa är att man inte är ensam i processen ”att vara ny på jobbet” utan att man är tillsammans med hela traineegruppen, vilken känns skönt.


Arvid Peldán

Ålder: 22 år
Utbildning: Data- och systemvetenskapligt kandidatprogram, Stockholms universitet
Traineeroll: Systemutvecklare

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

För att jag alltid har velat arbeta med något som har en positiv inverkan på samhället, och som är en arbetsplats som man kan berätta om med stolthet.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Polisens IT-avdelning är en väldigt intressant arbetsplats som erbjuder många möjligheter att utvecklas. Det mest positiva hittills är att jag känner mig mycket välkomnad och uppskattad och att polisen känns som en väldigt trygg arbetsgivare. Det är helt enkelt kul att gå till jobbet.


Sofie

Ålder: 26 år
Utbildning: Informationssäkerhet (master) på Stockholms universitet
Traineeroll: Informationssäkerhetsspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag ville jobba med informationssäkerhet i en stor organisation. Det kändes både tryggt och roligt att få gå ett traineeprogram, att få en fast roll och samtidigt få göra besök i olika delar av organisationen. Att jobba med IT hos polisen kändes dessutom väldigt spännande och fick mig att söka. 

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Jag trivs jättebra på polisen, både i min roll och i min grupp. Det är både roligt och utmanande att få vara en del av polisen och få vara med och påverka IT-miljön. Att vara trainee här ger möjligheter att få ta del av hela myndighetens arbete och även att utbyta erfarenheter oss traineer emellan.


Aldin Burdzovic

Ålder: 22 år
Utbildning: Högskoleingenjör Datateknik, KTH
Traineeroll: It-säkerhetsspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Polisens traineeprogram verkade som ett bra förstasteg i karriären. Jag ville ha ett arbete som kändes viktigt och där jag kunde göra riktig nytta.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Att vara trainee på polisen är otroligt spännande och lärorikt. Man får besöka och lära sig väldigt mycket om stora delar av polisens verksamhet som gör att man förstår sitt eget arbete på ett helt annat sätt. Alla är trevliga och hjälpsamma och man känner sig välkommen.


Ola

Ålder: 28 år
Utbildning: It-forensik och informationssäkerhet
Traineeroll: Teknikspecialist

Varför jag sökte till polisens IT traineeprogram:

Jag sökte polisens traineeprogram för att polisen verkade vara en väldigt intressant arbetsplats, där man får vara med och göra skillnad på riktigt. Traineeprogrammet kändes som en perfekt väg att gå från den akademiska världen till arbetslivet.

Hur är det att vara trainee på polisens IT/hur är polisens IT som arbetsplats:

Det är väldigt kul att vara trainee, vi har fått besöka många olika verksamhetsområden och fått en väldigt bra inblick i myndigheten. Mottagandet på it-avdelningen har varit väldigt bra, vilket gör att det är kul att gå till jobbet varje dag.