Cornelia

”Eftersom min utbildning inriktade sig på Java så skrev jag mycket kod i backend, men det fanns dessutom utrymme att lära sig fler språk om jag var intresserad, så i slutändan blev jag en fullstack-utvecklare."

LIA-praktik - Cornelia

Fyra frågor till Cornelia

Utbildning: Javautvecklare
Roll idag: 
Systemutvecklare

Vem är du?

Jag heter Cornelia och jobbar som systemutvecklare på Polismyndigheten. Innan jag blev anställd så gick jag yrkesutbildningen javautvecklare och valde att göra min LIA-praktik på Polismyndigheten hösten 2020 samt våren 2021.

Varför ville du genomföra din praktik på polisens IT-avdelning?

Intresset började på en av Nackademins branschdagar då Polismyndigheten höll en presentation där de visade en liten del av vad som var på gång på Polisens IT-avdelning. Det som presenterades lät superspännande så nästa branschdag tog jag kontakt med en representant som berättade mer om hur en praktik kan se ut. Jag fick intrycket av att det var en seriös men rolig arbetsplats, vilket det visade sig vara!

Det bra intrycket jag fått samt vetskapen om att man jobbar för en viktig sak gjorde att jag visste att det var på polisens IT-avdelning jag ville göra min praktik.

Vad har du gjort under din praktik?

Redan från dag ett kände jag mig som vem som helst i teamet då jag fick jobba med samma uppgifter som de andra utvecklarna. Successivt kunde jag ta mig an mer komplexa uppgifter vilket gjorde att jag hela tiden utvecklades och lärde mig nya saker.

Eftersom min utbildning inriktade sig på Java så skrev jag mycket kod i backend, men det fanns dessutom utrymme att lära sig fler språk om jag var intresserad, så i slutändan blev jag en fullstack-utvecklare!

Mycket fokus lades även på att jag skulle få koll på andra system med integrationer mot vårt för att ha en bättre helhetsbild. Det gjorde att jag fick möjligheten att ha ett nära samarbete med dessa team och lära mig av dem också.

Idag jobbar du som systemutvecklare, vad gör du om dagarna?

Dagarna ser i stort sett likadana ut som under min praktik. En stor del går åt att skriva kod men jag är även med och planerar lösningar samt systemets framtid tillsammans med mina kollegor. Utöver det har jag bland annat koordinerat releaser, gått på workshops och fått gå på utbildningar.

Just nu så har jag även fått chansen att ta hand om en praktikant från samma utbildning som jag själv gick vilket är jättekul!