Gruppchef spaningsgrupp på bedrägerisektionen vid regionala utredningsenheten

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

11 maj 2022

Ansök senast

27 maj 2022

Referensnummer

C88064/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten, region Stockholm har ca 7000 anställda. Regionen består av fyra polisområden, City, Syd, Nord och Gotland, regionala enheter samt ett regionkansli som lyder direkt under regionpolischefen

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Bedrägerisektionen är placerad vid den regionala utredningsenheten. Sektionsledningen består av en sektionschef, två biträdande sektionschefer och 12 gruppchefer. Totalt uppgår sektionen till 170 medarbetare, vilket behövs då bedrägerier och bidragsbrott är ett växande problem som i allt större utsträckning också utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Sektionen är specialiserad på brott mot välfärden, bedrägerier, trolöshet mot huvudman och penningtvätt, dessa kan vara både polis- och åklagarledda. En viktig del i verksamhetens prioriteringar är att utreda brott kopplad till organiserad brottslighet. Sektionen har också en yttre resurs med möjlighet till spaning. Många av de ärenden som sektionen utreder är av komplex karaktär och vissa kräver internationellt samarbete.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef på bedrägerisektionen rapporterar du till sektionscheferna samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ansvarar ni tillsammans för att verksamheten bedrivs med rätt förmåga för att uppnå bästa resultat samt att vara drivande i förändrings- och utvecklingsarbete. Som gruppchef har du personalansvar för en grupp medarbetare där du använder ditt ledarskap och myndighetens riktlinjer för att lyfta, coacha och följa upp dina medarbetare. Du har också särskilt ansvar för gruppens verksamhet och dess resultat. I ledningsuppdrag driver du med andra ord processer för hela sektionen, genom din egen grupp och genom ledningsgruppen.

I uppdraget som gruppchef för spaningsgruppen är du arbetsledare i den yttre verksamheten och kommer driva och leda det operativa arbetet. Det innebär att du kommer arbeta tätt med gruppcheferna samtidigt som du själv kommer axla rollen som spaningsledare. Gruppen ingår också i regionens beredskap.
Du som gruppchef förväntas samverka aktivt med polisområden och enheter i regionen, med fokus på effektiv utredning och lagföring. Sektionens arbete ska präglas av en hög förmåga att bedöma, prioritera och agera i ärenden utifrån tidig bevisvärdering, lagföringsprognoser och påföljdsprognoser.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet. Som chef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • minst sex månaders aktuell erfarenhet av att ha arbetat som gruppchef, arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • svensk polisexamen
 • spaningsutbildning enligt NPS-konceptet eller motsvarande erfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att driva förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av underrättelse och analys
 • aktuell erfarenhet från polisarbete inom region Stockholm

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:
 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Eva Holmen, HR-konsult
072-221 95 83

Towe Skjöld, rekryterande chef
0708-95 13 88

Emelie Gemzell, rekryterande chef
0722-2305281

Fackliga företrädare

SEKO, ST, Saco-s Nås via Polisens växel 114 14 Ola Lekebjer facklig representant för Polisförbundet 073-9493805

Övrig information

Anställning:
 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering: Stockholm

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg