Deskhandläggare vid operativa berednings- och samordningsgruppen på Finanspolisen

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Österåker, Salem, Sigtuna, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Tyresö, Upplands väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Värmdö, Vaxholm

Län

Stockholms län

Utlyst

02 augusti 2022

Ansök senast

15 augusti 2022

Referensnummer

A417.932/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Finanspolissektionen söker nu drivna deskhandläggare som är ansvarstagande, lösningsorienterade och har förmågan att prioritera utifrån verksamhetens mål och inriktningar.

Desken tillhör en av Finanspolisens fem grupper. Arbetsklimatet präglas av engagemang, hjälpsamhet och en vilja att bidra till det övergripande uppdraget att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Det innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt och att utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service. Nationella operativa avdelningen har cirka 1 900 anställda och består av sju enheter samt ett kansli.

Underrättelseenheten vid Noa har som huvudsakligt uppdrag att inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser till den underrättelseledda polisverksamheten, nationellt och internationellt. Enhetens verksamhet har därmed både en strategisk och en operativ inriktning.

Finanspolissektionen, med cirka 55 medarbetare, är en av tre sektioner inom Underrättelseenheten. Organisatoriskt består sektionen av en sektionschef, en operativ samordningsgrupp, två handläggargrupper, en analysgrupp samt en grupp för informationshantering och compliance. Finanspolissektionen har funktionsansvar för den del av underrättelseverksamheten som avser penningtvätt och finansiering av terrorism.

Finanspolissektionen är också Sveriges Financial Intelligence Unit (FIU) och är således mottagare av inrapportering om misstänkta transaktioner avseende penningtvätt eller finansiering av terrorism från olika verksamhetsutövare (banker, växlingskontor och andra finansiella institut) samt berörda myndigheter. Uppgifterna som kommer in registreras, bearbetas och bereds till operativa rapporter och/eller underrättelser. Finanspolissektionen gör även analyser som utgör en grund för verksamhetsplanering och åtgärder, både nationellt och internationellt samt återkopplar om nya risker och trender till de rapporteringspliktiga verksamhetsutövarna.

Arbetsbeskrivning

Effektiva och tillgängliga IT-system är centrala för kvalitativ handläggning och analys. Finanspolisen ansvarar för ett nationellt system genom vilket tusentals verksamhetsutövare ska rapportera enhetligt till Finanspolisen (styrs av lag och föreskrifter).

Granskning och återkoppling till verksamhetsutövare är en central del i arbetsuppgifterna.
Denna tjänst är inriktad på att ta emot, registrera, granska, bedöma, prioritera och delge information om misstänkt penningtvätt, finansiering av terrorism och annan relevant information.
Som handläggare i desken kommer du att:
• Ta emot, prioritera, bearbeta och besvara biträdesförfrågningar
• Löpande granska, bedöma och återkoppla inkommande rapportering från rapporteringspliktiga verksamhetsutövare, som enligt lag är skyldiga att rapportera in misstänkta transaktioner
• Ta emot, prioritera, bearbeta och delge bland inkommande rapporter om misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism
• Ta emot, registrera och bedöma nationella underrättelser, förfrågningar samt hantera och besvara biträden från olika samarbetspartners
• Ta emot, registrera och bedöma internationella underrättelser och förfrågningar genom olika digitala nätverk
• Delta i metodutvecklingsarbetet inom arbetsområdet penningtvätt och finansiering av terrorism

Kvalifikationer

• Polisexamen eller akademisk utbildning inom ekonomi, kriminologi eller liknande utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant
• Erfarenhet av utbildningsfrågor samt intresse för pedagogik
• Erfarenhet av arbete inom support-/servicefunktion
• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande

• Erfarenhet av arbete mot penningtvätt eller finansiering av terrorism från brottsbekämpande myndighet
• Erfarenhet av administrativt arbete inom underrättelse- eller utredningsverksamhet
• Erfarenhet av självständigt utredningsarbete

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är ansvarstagande och engagerad, med en hög drivkraft.
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samverkar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på hög stresstålighet och för att trivas och bli framgångsrik i rollen är du trygg i dig själv och litar till din egen förmåga.

I denna rekrytering kommer vi lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Robert Lindgren på 073-331 54 85 eller robert-b.lindgren@polisen.se.

Undrar du något om rekryteringsprocessen, kontakta ansvarig HR-konsult Dana Däversjö på 073-086 97 80.

Fackliga företrädare

Andreas Johansson, Saco, 073-084 13 01
Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10
Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010-567 70 92
Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Handläggare underrättelse, Nationella operativa avdelningen, Underrättelseenheten, Finanspolissektionen, Gruppen för beredning och operativ samordning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.
Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.noa@polisen.se senast 15 augusti.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.

Märk din ansökan med ärende nr. A417.932/2022 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med ärende nr. A417.932/2022 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post